Personer med forbindelse til tvangslukket opholdssted får afslag på at oprette nye opholdssteder

Flere personer med forbindelse til det lukkede opholdssted Take Care ville åbne to nye opholdssteder. Nu har Socialtilsyn Hovedstaden afvist ansøgningerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter et halvt års sagsbehandling er konklusionen klar. 

Flere personer med forbindelse til det tvangslukkede opholdssted på Lolland, Take Care, der nu har skiftet navn til Ubasen, får ikke lov til at oprette de to nye opholdssteder, de ellers havde ansøgt om.

Ifølge TV2 ØSTs research havde flere personer med tilknytning til opholdsstedet Take Care, som Socialtilsyn Øst tvangslukkede i efteråret sidste år, ansøgt om at oprette to forskellige steder.

Det første hed Anneshjem og skulle ligge i Tornved i Holbæk Kommune. Det andet, ved navn Helhedsbasen, havde angivet en adresse i Taastrup.

Læs også
Overgreb mod børn på opholdssted - nu lukker socialtilsynet stedet
Læs også
Overgreb mod børn på opholdssted - nu lukker socialtilsynet stedet

Men det bliver altså ikke en realitet, da de to steder ikke får lov at åbne. Det fremgår af aktindsigter, TV2 ØST har fået fra Socialtilsyn Hovedstaden. I begge tilfælde bliver der henvist til, at Socialtilsyn Hovedstaden vurderer, at det ikke er sandsynligt, at de kan levere en tilstrækkelig høj kvalitet i tilbuddet i forhold til målgruppens behov.

Voldelig adfærd og overgreb mod børn

Sagen om Take Care begyndte i efteråret sidste år. Her kunne TV2 ØST afsløre, at der til tider var hårdhændet behandling af de unge på opholdsstedet, der havde tre adresser i Maribo.

Flere private videoer afslører, at pædagoger har skubbet nogle af de unge og blandt andet trukket en dreng over et sofabord og ud af lokalet.

Socialtilsyn Øst modtog videoerne sammen med en række bekymringer fra flere af de anbringende kommuner. Det førte til, at socialtilsynet valgte at lukke stedet fra den 8. november 2021.

- Der er en alvorlighedsgrad i det, vi har set på videoerne. Den form for magtanvendelser og den etik, der ligger til grund for det, gør, at det kan vi ikke acceptere, sagde tilsynschef Trine Stokholm til TV2 ØST i november.

En af videoerne, som de unge har filmet. Her ses en dreng blive trukket over et sofabord og ud af lokalet.

Også en ekspert i socialret udtrykte bekymring efter at have set flere af videoerne.

- Det er sådan i lovgivningen, at der i meget få situationer er tilladelse til at lave en magtanvendelse, men her, uden at jeg kan se, hvem der er omkring, eller hvad situationen har været, så kan jeg bare sige, at der ikke er noget overhovedet, der gør, at man kan trække et barn fra et bord og ned på gulvet. Det er unødvendigt, sagde Hanne Hartoft, lektor i socialret og ekspert i magtanvendelser fra Aalborg Universitet.

Læs også
Unge blev udsat for overgreb på opholdssted - så begyndte de selv at filme
Læs også
Unge blev udsat for overgreb på opholdssted - så begyndte de selv at filme

Èn af de unge, Maria, som ikke er hendes rigtige navn, men hendes identitet er kendt af redaktionen, var utilfreds med situationen på stedet og henvendte sig sammen med nogle af de øvrige unge til politiet. Til TV2 ØST fortalte hun, hvordan det var at bo på Take Care.

- Der var nogle af pædagogerne, det gjaldt ikke så mange, men der var nogle, der godt kunne være voldelige.

På hvilken måde?

- De skubbede og slog os og skubbede os ind på værelserne på en måde, jeg ikke synes var retfærdig, sagde Maria i efteråret.

Forbindelser til Take Care vil starte nye opholdssteder

Efter Socialtilsyn Øst valgte at lukke Take Care, gik der dog ikke lang tid, før flere personer med tilknytning til Take Care ville i gang igen.

Det første sted, Anneshjem, indgav en ansøgning til Socialtilsyn Hovedstaden den 14. november - altså seks dage efter Take Care lukkede. Opholdsstedet skulle være målrettet børn og unge mellem 13 og 17 år og have plads til seks personer.

Bag Anneshjem står blandt andet den tidligere socialfaglige koordinator hos Take Care, mens direktøren og stifteren af selskabet er i relation med en tidligere ansat og bestyrelsesmedlem hos Take Care. De er registreret på samme adresse i Nordsjælland. Bestyrelsesmedlemmet har dog i april valgt af træde ud af selskabet.

Annes Hjem har dog ikke fået lov til at blive oprettet. Af afslaget fra Socialtilsyn Hovedstaden den 31. maj fremgår det, at socialtilsynet vurderer, at den beskrevne målgruppe, som er unge med udadreagerende adfærd samt personfarlig og/eller ikke-personfarlig kriminalitet, kræver høj kvalitet og både ledelsesmæssige og socialfaglige kompetencer.

Det besidder personerne bag Anneshjem dog ikke, mener Socialtilsyn Hovedstaden.

- Vi kan bekræfte, at vi har meddelt Anneshjem afslag på at blive godkendt. Det gør vi, fordi vi ikke er betryggede i, at de kan levere en tilstrækkelig høj kvalitet for borgerne. Det er en betingelse for at blive godkendt, at man som ansøger kan fremlægge nogle planer for organiseringen og indholdet af tilbuddet, som sikrer kvalitet hele vejen rundt, skriver Kristina Vang, souschef og stabsleder hos Socialtilsyn Hovedstaden.

I afslaget lægges der især vægt på, at socialtilsynet ikke tror, at ledelsen har de rette kompetencer, både i form af uddannelse og erfaring af at drive et opholdssted. Det skyldes blandt andet, at den påtænkte leder af Anneshjem, ikke havde sin daglige gang på Take Care, men kun var der omring én gang om ugen. Det fremgår af aktindsigterne.

Læs også
Opholdssted lukket efter voldelig adfærd mod børn - nu vil personer bag åbne nye opholdssteder
Læs også
Opholdssted lukket efter voldelig adfærd mod børn - nu vil personer bag åbne nye opholdssteder

Tvivlen om de manglede kompetencer bliver også underbygget af en udtalelse fra Socialtilsyn Øst til Socialtilsyn Hovedstaden. I afgørelsen står der, at det er bekymrende, at tilbudslederen ”ikke har udvist forståelse for Socialtilsyn Østs konkrete bekymringer”.

Generelt bliver der udtrykt bekymring for, om lederen har erfaring nok i forhold til at drive en virksomhed og lede personale.

- Det er helt afgørende, at ledelsen og bestyrelsen har den fornødne indsigt i målgruppernes behov og har viden og erfaring med metoderne og med ledelse af medarbejdere. Vi har i den konkrete sag valgt at træffe en egentlig afgørelse om afslag, så bestyrelsen har mulighed for at påklage den afgørelse og kan se vores begrundelser for afslaget, hvis de skulle få lyst til på et senere tidspunkt at søge om godkendelse igen, skriver Kristina Vang.

Læs også
Politikere bekymrede for planer om nye opholdssteder: - Det er fordækt
Læs også
Politikere bekymrede for planer om nye opholdssteder: - Det er fordækt

Socialtilsyn Hovedstaden påtænkte en afgørelse om afslag allerede i slutningen af april. Efterfølgende havde Hjemmet Aps, der er selskabet bag Anneshjem, mulighed for at komme med et høringssvar. I den forbindelse meddeler bestyrelsen, at den tiltænkte leder ikke længere skal være leder, da vedkommende ikke har de rette kompetencer.

Dette var dog ikke nok for Socialtilsyn Hovedstaden. Derfor meddeler de deres afslag den 31. maj. Kort forinden har bestyrelsen for Anneshjem dog selv trukket sin ansøgning tilbage.

TV2 ØST har været i kontakt med den tiltænkte leder af Anneshjem. Hun siger, at hun allerede i marts måned trak sig fra projektet.

- Der kom noget i vejen. Det er private årsager. Andet vil jeg ikke kommentere på, siger hun.

Det var i dette hus i Tornved, at Anneshjem var tiltænkt at skulle huse et opholdsstedet.
Det var i dette hus i Tornved, at Anneshjem var tiltænkt at skulle huse et opholdsstedet.

Helhedsbasen fik også afslag

Det andet sted, der havde indgivet en ansøgning, var Helhedsbasen, der skulle ligge i Taastrup.

De indgav en ansøgning den 27. december 2021, men fik endeligt afslag den 20. juni i år.

Opholdsstedet var tiltænkt fire pladser til voksne over 18 år med udfordringer i form af udadreagerende adfærd og kriminalitet samt personfarlig og/eller ikke-personfarlig kriminalitet.

Personkredsen bag Helhedsbanen har også tråde til det gamle Take Care. Den tiltænkte leder og direktør i Helhedsbasen er også direktør i Take Care, hvor han også har været ansat som lærer. En anden af direktørerne i Take Care, der også var ansat lærer, er samtidig den nye bestyrelsesformand i Helhedsbasen. Og så er forstanderen fra Take Care medejer af virksomheden bag Helhedsbasen.

Sådan så Helhedsbasens hjemmeside ud i foråret. Hjemmesiden er ikke længere i drift.
Sådan så Helhedsbasens hjemmeside ud i foråret. Hjemmesiden er ikke længere i drift. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

Selvom de altså har drevet opholdssted før, får de altså ikke lov til åbne Helhedsbasen med den nuværende ansøgning.

- I vurderingen af ansøgningen har socialtilsynet lagt betydelig vægt på, at ansøgerne i lav grad har kendskab til den konkrete målgruppe, som tilbuddet retter sig imod. Ansøgerne har erfaring med ledelse af opholdssted for børn og unge, men har ikke kendskab til hverken målgruppen af voksne eller til lovgivning der gælder i forhold til sociale ydelser og indsatser til borgere over 18 år, skriver Socialtilsyn Hovedstaden i afslaget.

Socialtilsynet er dermed bange for, at det vurderede manglende kendskab til målgruppen kan få konsekvenser for kvaliteten. Derudover blev de fysiske rammer vurderet til ikke at være hensigtsmæssige, da der kun var et enkelt fællesrum.

I afslaget står også, at der er bekymring angående manglende indsigt i faglige tilgange og metoder, tilgange til hvordan borgerne skal fastholde relationer, og at der er lavt kendskab til ”lovgivningen om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten”.

TV2 ØST har været i kontakt med bestyrelsesformanden for Anneshjem, han ønsker dog ikke at kommentere sagen. Det vil direktøren i Helhedsbasen heller ikke.

Læs også
På kant med loven - omstridt opholdssted brugte kommunale kroner på nødhjælp
Læs også
På kant med loven - omstridt opholdssted brugte kommunale kroner på nødhjælp

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med bestyrelsesformanden for Helhedsbasen.

Take Care klagede over Socialtilsyn Østs beslutning om at lukke opholdsstedet og klagede til Ankestyrelsen. I midten af december faldt afgørelsen. Ankestyrelsen gav Socialtilsyn Øst medhold.

Sydsjællands og Lolland Falsters Politi er i gang med at efterforske sagen om Take Care. Flere medarbejdere har været sigtede, men om der bliver rejst tiltale vides ikke endnu.

Se indslaget fra foråret, hvor ansøgningerne til de to nye opholdssteder var indgivet.


Nyhedsoverblik