Pensionerede cirkustigre får ny tilværelse i Knuthenborg Safaripark

I slutningen af maj åbner Knuthenborg Safaripark op for et nyt tigeranlæg, som skal være et otium for flere tigre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er fuld gang i byggeriet af et nyt anlæg i Knuthenborg Safaripark. Parkens to tigre får et nyt udendørs anlæg, som bliver det største af sin slags i Europa. Her får de selskab af tigre udefra, typisk pensionerede cirkustigre, der har haft en svær tilværelse. 

Den 30. maj 2020 slog Knuthenborg Safaripark dørene op til et nyt elefantanlæg, og det har givet lyst til at kaste sig ud i et næsten tilsvarende projekt - denne gang med tigrenes velbefindende for øje. Et anlæg for tigre, som med al sandsynlighed står færdigt et år efter, at de pensionerede cirkuselefanter kunne indtage deres nye hjem. 

- Da vi åbnede elefantanlægget, var det en rigtig rigtig god oplevelse for os, og vi følte, det gav rigtig god mening at give de her dyr, som har haft et specielt liv, en pensionisttilværelse nede hos os. Det har publikum taget rigtig godt i mod, og vi synes faktisk også, det giver rigtig god mening, siger en forventningsfuld Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.

quote Hvis vi kan give tigeren et halvt eller et helt eller måske endda to gode år her, så har vi gjort noget godt

Christoffer Knuth, direktør, Knuthenborg Safaripark

Sammen med Dyrenes Beskyttelse, som også var med til at få elefanterne til Knuthenborg og bygge elefantanlægget, gennemgik de hele parken fra ende til anden og begyndte så med at se nærmere på det 47 år gamle tigeranlæg.  

- Så har vi siddet og kigget på det og sagt til hinanden; hvis det skal give mening for os i fremtiden, at vi har dyr i fangenskab, så er vores rolle i det her store puslespil, at vi har vores egne tigre, og så gør vi plads til, at vi også tager tigre, som har haft et dårligt liv, fortæller Christoffer Knuth.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Anne Sofie Meilvang, biolog i Dyrenes Beskyttelse, og Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark, i skoven, hvor det nye anlæg kommer til at ligge.
Anne Sofie Meilvang, biolog i Dyrenes Beskyttelse, og Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark, i skoven, hvor det nye anlæg kommer til at ligge. Foto: Knuthenborg Safaripark

Hanner fra hele verden

Det er primært hanner i forskellige aldre, som skal bo i det, som Chistoffer Knuth kalder et retrætested. Den han-tiger, som sandsynligvis ankommer først, er med Christoffer Knuths ord, 'tudsegammel', altså en 16-17 år og er en såkaldt rescue-tiger, der er pensioneret fra et cirkus i Spanien. Det er Dyrenes Beskyttelse, der står for at finde tigrene i udlandet. 

- Hvis vi kan give den et halvt eller et helt eller måske endda to gode år her, så har vi gjort noget godt. Det er et anlæg, hvor det ikke drejer sig om avl, men om dyr, der er havnet i en blindgyde af en eller anden art, forklarer Christoffer Knuth.

Læs også
Knuthenborg-direktør om elefanthjem: Det vildeste vi har gjort
Læs også
Knuthenborg-direktør om elefanthjem: Det vildeste vi har gjort

Det kan dog også være en han-tiger, der kommer fra en velfungerende zoologisk have, men hvor dens gener er kommet videre, og der skal skabes plads til nye spændstige hanner.

Artiklen fortsætter under videoen.

Den 30. maj 2020 slog Knuthenborg Safaripark dørene op til et nyt elefantanlæg.


Tigre skal være udendørs i det nye anlæg

Som noget nyt skal tigrene gå udendørs i al slags vejr året rundt. Det gamle hus i Tigerskoven, som tigrene plejede at gå ind i, er væk. Men, det er også meget bedre for dem at være ude, fortæller Christoffer Knuth.

- Det, vi er gode til, det er plads. De sibiriske tigre kan tåle et meget hårdere klima end det danske, så de får nu lov at være ude hele tiden. Både når det regner og sner.

Tanken er, at man parkerer sin bil ved anlægget, som kommer til at ligge ved den gamle Tigerskov, og så bevæger man sig op på et handicapvenligt boardwalk - en 200 meter gangbro - i fem meters højde, hvorfra man kan kigge ned i forskellige områder i anlægget og følge med i tigrenes liv. 

Tigrene går som regel alene rundt, men man vil nok altid kunne se en til to tigre gå i anlægget, fortæller Christoffer Knuth. Hvis de for eksempel er vokset op sammen, måske som brødre, så kan de godt gå to og to sammen.

Knuthenborgs egne to tigre har også en del år på bagen. Planen er, at de med tiden får selskab af i alt fire til seks nye tigre. 

Anlægget bliver støttet af Qato-fonden, som også støttede elefantanlægget, og tigeranlægget forventes at stå færdigt i den sidste halvdel af maj. 


Nyhedsoverblik