På Lolland og Falster er der gerne én ting, man skal spise, når det er påske.
En lille bolle af wienerdejsbrødsdej med marcipan, som er vendt i en blanding af rasp, sukker mandler og rosenvand. Det er det, man kalder en palmekage, som blandt andet bager Marc Babst, i Maribo, laver.
- Det går rigtig godt med salget. Vi laver mellem 1000 og 2000 på den her korte tid. Vi laver dem fra slutningen af fastelavn til og med påske, fortæller Marcs Pabst, der har bageren Sydhavsbageri.
Fondsstøttet madkulturprojekt
Historien om palmekagen er lang og starter tilbage i 1897. Her startede bager Marius Bjerregaard med at lave kagen i sit bageri. Dengang var bollen dog ikke lavet af wienerbrød.
- Jeg tror, at i slutningen af 1800-tallet, der vandt wienerbrødet mere frem og i forhold til det øknomiske opsving, der var i starten af 1900-tallet, så tror jeg bageren har tænkt, at det skal være mere luksus. Folk vil gerne betale for det, så vi laver wienerbrød i stedet for en gærbolle, fortæller Marc Pabst.
Der er teorier om, at bollen er kommet til Danmark fra Tyskland eller Polen. Alt det er Museum Lolland-Falster ved at undersøge. De har nemlig fået 7,5 millioner kroner til projektet EGN Lolland-Falster, der skal fremme den historiske bevidsthed om særlige egnsretter fra Sydhavsøerne, og derfor er de begyndt at lede efter egensretter, og se hvor meget historie, de kan finde om deres tilblivelse - herunder palmekagen.
- På Lolland og Falster har vi en historisk tradition for at være Danmarks søde køkken, og det er ikke kun på grund af roen eller sukkeret. Det er endnu længere tilbage, hvor vi taler om frugtplantager, og hvor vi taler om hveden, som er det, der danner grundlag for hvedebollen og det søde brød. Så vi har den her historie med os, og det at kunne gøre den tidligere og få lidt ekstra dimensioner, det er noget af det, vi gerne vil være med til, siger Vibeke Knöchel Christensen, museumsinspektør hos Museum Lolland-Falster.
Palmekagen er tradition
Kirsten Billeschou kender godt til palmekagen. Den har de altid fået i familien.
- Det skulle vi altid have til påske, op til palmesøndag, der fik vi palmekager. Det her er nok en af de bedste, jeg nogensinde har smagt, siger Kirsten Billeschou, da hun smager kagen som Marc Pabst har lavet.
Den har dog ændret sig over tid, mener hun.
- Den var mere solid før i tiden. Der her lidt mere forfinet.
Marc Pabst er enig i, at palmekagen har ændret sig lidt undervej. Rygtet går nemlig, at Marius Bjerregaard tog den originale opskrift med i graven.
- Et eller andet sted mærker man det historiske vingesus, når man står og bager noget, som vi ved at vores tidligere generationer har bagt. Det giver en sjov forenemelse, og det er spændende, siger Marc Pabst.
Planen er, at Museum-Lolland Falster i år og næste år vil lave undervisningsforløb med fokus på lokal madhistorie for både kokke- og skoleelever. Derudover vil der også være en række almindelige publikumsarrangementer, hvor den lokale mad vil være i fokus.