¨

På cykel i kamp mod gigt

Foto: TV ØST

Op mod 100 ryttere fra det velgørende cykelhold Hjælperytterne sluttede i dag første etape af deres tur rundt i Danmark i Maribo.

Cykelholdet Hjælperytterne kører i år for at skabe opmærksomhed om og samle ind til Gigtforeningen. Og derfor havde familien Lundstrøm fra Maribo ekstra initiativ til at heppe.

Både søskendeparret Katrine og Patrick Lundstrøm på 9 og 12 år har nemlig gigt. Og selvom deres sygdom er udredt, og de i dag for det meste har det godt, så er det noget, der påvirker hverdagen.

    - Da jeg startede med at få det, der kunne jeg slet ikke gå og sådan noget, fordi så gjorde det alt for ondt, siger Katrine Lundstrøm.

Begge børn fortæller, at de i dag intet mærker til deres sygdom. Men selv det er rigtigt langt hen ad vejen, så har deres mor en lidt anden opfattelse.

    - Nej, det er bestemt ikke sådan billedet er. Vi har nogle kampe derhjemme blandt andet når medicinen skal tages. Og de kan også blive øv over at de har gigt og sige, "Hvorfor er det lige mig, der har det", og "Jeg vil ikke have min gigt," og sådan noget, fortæller Lizett Lundstrøm. Hun understreger dog også, at det er blevet meget bedre end det har været tidligere, fordi medicinen har virket. Familien håber nu, at børnene kan vokse fra sygdommen.

 Netop det at børn også bliver ramt af gigt, er noget af det, som Gigtforeningen vil sætte fokus på med dagens event. 

    - Det er meget almindeligt, at folk tror, at gigt er noget, gamle mennesker har. Men rent faktisk, så er gigt jo en sygdom, man kan få i alle aldre. Børn kan få det, unge kan få det og voksne i 30-40 års-alderen får det rigtig meget, fortæller direktør i Gigtforeningen, Lene Witte.

Hver tredje dag bliver et barn i Danmark ramt af gigt, der for nogles vedkommende kan være invaliderende. Og alt i alt har omkring 1200 børn under 16 år sygdommen i dag.

I morgen fortsætter Hjælperytterne op gennem Syd- og Vestsjælland. Næste stop er nemlig i Odense.

01:31 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App