¨

Overraskende nyt: Lollandske mus kom til Danmark med skib i bronzealderen

Sådan ser brandmusen ud. Foto: W:pl:Wikipedysta:Gower, Wikimedia, CC BY-SA 2.5

Forskere har analyseret DNA i den mest almindelige mus på Lolland og Falster – og har gjort en opsigtsvækkende opdagelse.

Den allermest almindelige mus på Lolland og Falster er ikke indfødt dansk – men har fulgt mennesker til øerne fra Sydeuropa.

Brandmusen er sjælden i Danmark – bare ikke på Lolland og Falster, hvor musene er de mest almindelige.

Et uventet fund af musene i Jylland fik dog forskerne til at gribe til indgående DNA-analyser af brandmusene – og resultatet af gen-undersøgelsen afslører en overraskende historie om musenes indvandring i Danmark.

Det skriver Videnskab.dk.

Til Danmark som blind passager

Brandmusen kommer oprindelig fra det østlige Europa, og er indvandret til Danmark sydfra. Det har man altid troet skete umiddelbart efter istiden, for 8.000 år siden, hvor Lolland og Falster var landfaste med Tyskland.

DNA-analyserne viser dog, at musene først ankom til Danmark mindst 4.000 år senere – midt i den danske bronzealder eller allersenest i vikingetiden. Og det betyder samtidig, at musene er kommet over havet som blinde passagerer på et skib. De kan nemlig ikke ved egen kraft krydse havet. 

Læs også Utroligt fund: Finder knivskarpt sværd fra bronzealderen

Det er et overraskende fund, da musene ikke er knyttet til mennesker, som eksempelvis husmusen er. Musen er dog kendt for at kunne slå sig ned som skadedyr i eksempelvis lader og korn-siloer.

Står bag udvandring til Jylland

Musen kan blive 13 centimeter lange med en op til 9 centimeter lang hale. Den er let genkendelig – den er gråbrun eller rustrød med en mørk stribe hen over ryggen, og den har ret små ører.

DNA-analyserne viser samtidig, at den jyske brandmus ikke er kommet til Danmark med en tysk campingvogn – men nærmere med en lollandsk skonnert. Brandmusen i Jylland stammer nemlig fra musefamilierne på Lolland-Falster – men det er mindst 100 år siden, at de to slægter blev delt op.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App