Ordfører om fraværsstrejke: - Det gør slet ikke indtryk på mig

En ny fraværsbekendtgørelse har fået flere gymnasieelever til at strejke. Det står undervisningsordfører Henrik Dahl (LA) helt uforstående overfor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Eleverne på Maribo Gymnasium modtog ikke undervisning i dag, fordi de selv havde blokeret adgangen til klasseværelset i protest mod nye fraværsregler.

Og de er ikke alene.

Også eleverne på HTX i Vordingborg og eleverne på Nakskov HF & Gymnasium har i denne her uge nægtet at modtage undervisning – alle, fordi de er stærkt utilfredse med den nye fraværsbekendtgørelse. Den betyder, at eleverne får fuldt fravær, hvis de kommer for sent i skole - også selvom der måske bare er tale om to minutter på grund af en forsinket bus.

Læs også
Elever om fraværsregler: - Vi er ikke curlingunger
Læs også
Elever om fraværsregler: - Vi er ikke curlingunger

Men strejkerne møder alt andet end forståelse hos Liberal Alliances undervisningsordfører, Henrik Dahl (LA).

- Helt grundlæggende står jeg helt uforstående overfor, hvorfor man protesterer over for at holde de aftaler, der er indgået og vise respekt overfor andre mennesker, siger han.

Brug for ensartede regler

Men hvad hvis man er utilfreds med reglerne?

quote Det gør virkelig ikke indtryk på mig, og jeg mener også, at de her mennesker jo er så unge, at de også har nogle forældre. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvor de er henne

Henrik Dahl (LA), undervisningsordfører

- Ja, så har man lov til at protestere. Det er ikke sådan, at der ikke er mulighed for udenom-parlamentarisk aktion. Det har man altid. Men derfor kan man godt have den holdning, at det er en underlig ting at aktionere over.

Er det ikke urimeligt at få fravær for en hel lektion, hvis man kommer to minutter for sent på grund af et tog, man ikke selv er herre over er forsinket?

- Nej, det, vi har brug for, er nogle ensartede regler, for så kan vi sammenligne fraværet skolerne imellem og institutionerne imellem. Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis ens tog en enkelt gang eller to er forsinket, men man har selv ansvaret for at møde frem til tiden, siger undervisningsordføreren.

Michael Bruus
Læs også
Rektor opfordrer elever til at droppe strejke over nye fraværsregler
Michael Bruus
Læs også
Rektor opfordrer elever til at droppe strejke over nye fraværsregler

Men man har vel ikke ansvaret for, at toget er forsinket?

- Nej, og så er man så uheldig, at man får fravær der. Men hvis man ikke har en tilbøjelighed til at pjække og komme for sent, så betyder det jo absolut heller ingenting. Man når jo aldrig op på 15 procent, når toget er forsinket to gange eller fem gange på et skoleår.

Udtryk for en slap attitude

Så det gør ikke indtryk på dig?

quote Jeg kan simpelthen ikke forstå, at voksne mennesker, der har ansvarsfulde positioner, vil videregive den form for slap moral

Henrik Dahl (LA), undervisningsordfører

- Det gør virkelig ikke indtryk på mig, og jeg mener også, at de her mennesker jo er så unge, at de også har nogle forældre. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvor de er henne. Hvis man har for vane at sjofle sine aftaler, så klarer man sig også typisk dårligt i skolen, og så klarer man sig også senere dårligt på arbejde, hvis man hverken er fagligt stærk eller kommer til tiden.

Danske Gymnasier er også imod reglerne, for de mener ikke, at fraværet er et problem. De er bange for, at reglerne får eleverne til helt at blive væk på grund af en lille forsinkelse, hvis de ved, de får fravær, uanset om de dukker op eller ej. Hvad siger du til det?

- Jamen, jeg synes, det er udtryk for en slap attitude. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at voksne mennesker, der har ansvarsfulde positioner, vil videregive den form for slap moral. Det er, synes jeg, at løbe for sit ansvar som ledelse og forbillede, hvis man kan sige det sådan, slutter Henrik Dahl.

Se indslaget: I dag fortsatte protesterne blandt gymnasieeleverne i regionen. De er utilfredse med nye fraværsregler fra Undervisningsministeriet. De skulle føre til mindre fravær og mere ensartede regler over hele landet. Men effekten er den stikmodsatte, og reglerne er urimelige, lyder kritikken.

Nyhedsoverblik