Opfordrer sommerhusejere til at blive væk - rejs kun til lollandske øer, hvis det er absolut nødvendigt

Lolland Færgefart opfordrer sommerhusejere til at blive væk fra Askø/Lille-ø, Fejø og Femø, hvis de ikke skal andet end at slappe af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommerhusejere på de nordlollandske øer Askø/Lille-ø, Fejø og Femø skal det næste stykke tid ikke tage turen til deres huse for blot at holde fri, men kun gøre det, hvis det er absolut nødvendigt.

Sådan lyder den klare opfordring fra Lolland Færgefart.

Opfordringen sker som en konsekvens af udbruddet af coronavirus og gælder foreløbig frem til den 30. marts.

quote Bliver bare en, to, tre eller fire smittede trukket ud af vagtplanen, skal vi lægge en, måske to færger ud af planen

Bjarne Hansen, driftsansvarlig for færgefarten i Lolland Kommune

I stedet sejler færgen primært med øboere, pendlere, personale fra hjemmeplejen, brandvæsnet, håndværkere med et akut ærinde på øerne, og fødevarer fra erhvervsdrivende, der skal videre ud i landet.

- Vi anbefaler ikke, at en sommerhusejer tager til øerne bare for at holde fri i sit sommerhus. Men ejere, der eksempelvis skal over og reparere en skade på sommerhuset, vil have fysisk mulighed for at komme derover, siger Bjarne Hansen, driftsansvarlig for færgefarten i Lolland Kommune.

Udelukker ikke forbud

Opfordringen var i første omgang et decideret forbud, men er efter reaktioner fra blandt andre sommerhusejere blevet moderniseret til besøg uden uopsætteligt ærinde til øerne.

Bjarne Hansen afviser imidlertid ikke, at der med tiden kan blive tale om et forbud.

- Vi vil ikke udelukke, at vi kan komme i en situation med et egentligt forbud, hvis situationen med virus forværres.

Det sker med tanke på de fastboende på øerne og færgernes besætningsmedlemmer.

Endnu er ingen besætningsmedlemmer blevet smittet med coronavirus, men det kan ikke udelukkes, og i så fald vil det have mærkbare konsekvenser for færgedriften, der er en livsnerve på Askø/Lille-ø, Fejø og Femø.

- Jeg er bekymret, det er jeg da. Hvis den (virussen, red.) dukker op, vil den jo være meget farlig. Godt nok har vi ikke nogle over 80 år, der arbejder på færgen, men bliver bare en, to, tre eller fire smittede trukket ud af vagtplanen, skal vi lægge en, måske to færger ud af planen. Det vil virkelig blive et stort problem med store konsekvenser for øboerne, pendlerne og erhvervsdrivende, der skal have varer fra øerne og ud til fastlandet, frugtavlerne eksempelvis, siger Bjarne Hansen.

Ændrer sejlplan

Udover at udsætte ø-besøget opfordrer Lolland Færgefart alle passagerer til at blive i deres biler, mens passagerer i salonerne skal sidde på hvert andet sæde og undgå kontakt med øvrige passagerer og besætningsmedlemmer.

quote Vi anbefaler ikke, at en sommerhusejer tager til øerne bare for at holde fri i sit sommerhus

Bjarne Hansen, driftsansvarlig for færgefarten i Lolland Kommune

Ligeledes er billethuset ved Kragenæs Havn lukket, i stedet bliver MobilePay brugt til billetkøb.

En del af neddroslingen og kampen mod at begrænse smittefaren hos besætningsmedlemmerne består også i, at antallet af færgeafgangen bliver reduceret. Den ændrede færgeplan vil blive meldt ud en af de nærmeste dage.

- Der vil stadig være morgen- og aftenfærger og færger midt på dagen, men der vil ikke blive sejlet med fuld sejlplan, siger Bjarne Hansen.

Også Molslinjen ændrer i færgesejladsen. Fra tirsdag vil kun én færge sejle mellem Aarhus og Odden.