Onsevig dige truet: Nu begynder lodsejere genopbygning

Det lokale digelag har indtil videre kun råd til at reparere de første 100 ud af det i alt 430 meter lange dige, der beskytter byen og området.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver dag kan lodsejer Birger Jørgensen se havet, der konstant truer Lollands kyst ved landsbyen Onsevig. Han bor i byen og er en del af det lokale digelag, der er gået sammen om at genopbygge diget, der er ved at bryde sammen.

- Bliver det her ikke lavet og vedligeholdt, så vil der i løbet af få årtier ikke være mere tilbage her. 

Derfor glæder han sig til mandag, hvor første etape af genopbygningen på diget begynder.

quote Bliver diget ikke lavet og vedligeholdt, så vil der i løbet af få årtier ikke være mere tilbage her

Birger Jørgensen, lodsejer, Onsevig Digelag

Diget blev bygget efter en storm tilbage i 2006, men det er blevet bygget for lavt i forhold til de standarder, der er i dag. Derfor har de seneste års storme, blandt andet stormen Alfrida fra januar sidste år, ødelagt store dele af diget.

- I princippet skulle diget have en mere skrå hældning, men undervejs er der sket et knæk, fordi materialet er blevet suget ud i havet. Det fortæller digelagets formand Steen Bengtson.

Kun råd til de første 100 meter

Selvom diget er næsten 430 meter langt, har de knap 40 lodsejere i første omgang kun råd til at reparere de første 100 meter. Onsevig Digelag har etableret en katastrofefond, og dé penge bruger de nu på genopbygningen. Hver ejer går fra at betale 1800 kroner til 2600 kroner om året, og derudover har digelaget lånt penge i deres lokale pengeinstitut.

- Vi er 40 almindelige mennesker her i området, hvor hovedparten er folke- og førtidspensionister, så råderummet er ikke særligt stort, siger formand Steen Bengtson. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Derfor håber lodsejerne nu på at kunne søge om økonomisk støtte til at færdigbygge diget. Udover fonde har de lokale henvendt sig til Lolland Kommune, der også er bygherre på genopbygningsprojektet. Tilbage i marts besluttede miljøminister Lea Wermelin (S) at fordoble pengene til kystbeskyttelse, særligt i Vestjylland. Dén pulje håber lodsejerne også at kunne blive en del af. 

- Det beder vi jo alle sammen til. Det her er jo vores overlevelse, og vi kan ikke nå at spare op til at fremtidssikre det her dige selv, siger lodsejer Birger Jørgensen. 

Byggeriet af den første etape af diget er planlagt til at stå færdigt den første juli i år.