Økodag uden gæster: Her kommer lollandske køer på græs

Gæster eller ej, øko-køerne kom på græs, selvom corona igen i år har lagt en dæmper på opløbet til økolandbrugenes åbent hus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvert år i april bliver økologiske køer landet over sendt ud på græs. Det sker for en del af de økologiske landmænds vedkommende til den såkaldte Økodag, som dog igen i år er ramt af corona-restriktioner.

Hos Ravnsborg Økologi ved Horslunde på det vestlige Lolland stod 150 økokøer således klar til at komme på græs, da klokken slog 12 – men uden de 2.500 tilskuere, som for to år siden var mødt op for at se "køerne danse".

- Vi vil gerne holde Økodag. Det er sjovt. Det plejer at være lidt af et setup med smagsprøver fra Arla og aktiviteter for børn. Det plejer at være en festdag, kan man sige – det er lidt trist, vi ikke kan gøre det i år, siger landmand Michael Olsen, der udgør den ene halvdel af samarbejdet Ravnsborg Økologi.

Michael Olsen, der udgør den ene halvdel af samarbejdet Ravnsborg Økologi, ærgrer sig over ikke at kunne dele den glæde, han har over, at køerne kan komme på græs.
Michael Olsen, der udgør den ene halvdel af samarbejdet Ravnsborg Økologi, ærgrer sig over ikke at kunne dele den glæde, han har over, at køerne kan komme på græs. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Økologiske køer skal være på græs 180 dage om året – og økodag eller ej, så "glæder" køerne sig ifølge Michael Olsen til at indtage foråret i det fri.

- De skal ud at have noget græs. Det ligger mere i køernes natur at være ude og spise græs, forklarer han.

Og ligesom det for køerne er et klart forårstegn at komme på græs – så er det også en særlig dag for landmanden selv:

- Det er en forårsdag for både os og køerne – sommerhalvåret går i gang, siger Michael Olsen.

Ensomt og trist

Det er ikke kun Michael Olsen, der gerne ville have delt denne sande forårs-milepæl på den økologiske gård med de mange interesserede tilskuere.

- Det var meget ensomt og trist – men nu bliver det, som det er i år, og så bliver det meget fint også, konstaterer Celina Olsen, datter af Michael Olsen.

- Nogle gange kan de løbe rigtig stærkt – og de kan springe – og man kan se, de har det sjovt, supplerer hendes søster, Nathalie Olsen.

Nathalie og Celina Olsen var sammen med resten af familien Olsen og TV2 ØSTs reporter, de eneste tilskuere til årets Økodag hos Ravnsborg Økologi.
Nathalie og Celina Olsen var sammen med resten af familien Olsen og TV2 ØSTs reporter, de eneste tilskuere til årets Økodag hos Ravnsborg Økologi. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

At køerne kommer på græs betyder først og fremmest bedre velfærd for køerne – men det sætter også sit præg på den mælk, som landmændene sender ud til forbrugerne.

- Mælken kommer til at smage smule anderledes – den kommer til at smage en smule af græs, fortæller landmand Thomas Fabienke, der udgør den anden halvdel af samarbejdet Ravnsborg Økologi.

Det er dog ikke at smage i det endelige produkt, forklarer han – men det er alligevel noget særligt. Og uanset smagen af græs – er der ingen tvivl om, at køerne er ivrige efter at indtage markerne:

- Man kan se, de står og presser på for at komme ud.

Ifølge landmand Thomas Fabienke, der udgør den anden halvdel af samarbejdet Ravnsborg Økologi, kan det smages i mælken, når køerne kommer på græs.
Ifølge landmand Thomas Fabienke, der udgør den anden halvdel af samarbejdet Ravnsborg Økologi, kan det smages i mælken, når køerne kommer på græs. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

17.000 så med digitalt

På landsplan har de økologiske landbrug tilsammen 200.000 besøgende, når Økodag ikke har været ramt af corona-restriktioner.

I år havde man i stedet for forsøgt sig med at dele køernes glæde for det fri via live-video på Facebook. Det blev sendt fra en gård ved Vildbjerg i Jylland. Her har 17.000 set med, oplyser Økologisk Landsforening, søndag eftermiddag til TV2 ØST.

Læs også
Flere tusind børn så køerne danse: - Det er ikke ligesom at spille Farming Simulator
Læs også
Flere tusind børn så køerne danse: - Det er ikke ligesom at spille Farming Simulator

- Vi trænger alle sammen til en klassisk Økodag. Vi er glade for, at så mange mennesker kiggede med, men næste år håber vi, at vi kan komme ud på gårdene og se Økodag fysisk, siger Malene Jensen, der er projektleder i Økologisk Landsforening.

Økodag i 2022 afholdes efter planen 10. april.



Nyhedsoverblik