Øboer tager selv affære - genåbner lokal skole

Fejø Skole stod til at lukke i januar, men øboerne har sammen reddet deres skole. I hvert fald indtil sommerferien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag var en festdag på Fejø. I dag kunne øboerne officielt genåbne øens skole.

I december valgte Horslunde Realskole, som ellers har drevet skolen, at afdelingen på Fejø skulle lukke med udgangen af januar, fordi der med seks elever ikke var nok børn til, at det gav mening. 

Siden har øens beboere kæmpet for at finde en løsning, så Fejø kunne fortsætte som en ø med et skoletilbud.

quote Det har jo også betydning for, om der er en kro, en restaurant, bager og cafe. Det vil lige så stille ebbe ud, hvis der ikke er en skole her

Josephine Schymann, forælder

- Først var det en stor, kold spand vand i hovedet, og så fik man lige trukket vejret og kigget på hinanden og sagt: "Jamen, hvad gør vi nu?", så gik der ikke særligt lang tid, så var der en kæmpe opbakning fra øen, siger Ken Berkowitz, der er forælder til en af eleverne og fortsætter:

- Så ø-ånden trådte i karakter med det samme. Der er nogle kræfter på øen, som rigtig gerne vil skolen. Det er fantastisk at være en del af et lille samfund, som bakker op om det her.

Ken Berkowitz er forælder til et barn, der går på den nye skole.
Ken Berkowitz er forælder til et barn, der går på den nye skole. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Ingen skole, intet erhverv

Skolelukningen betød, at børnene skulle med færgen hver morgen for at komme i skole, men det var altså hverken forældre eller andre øboere, der kunne forestille sig Fejø uden en skole. 

En skole på øen har nemlig betydning for alle øens borgere - og ikke mindst øens erhverv.

- Det betyder alt. Hvis der ikke er en skole, så er der jo heller ingen erhvervsdrivende. Rigtig mange af dem, der har små børn her, er også selvstændigt erhvervsdrivende. Det er jo umuligt, hvis der ikke er en skole. Du kan jo ikke både have åbent i dit firma og følge dit barn til Nakskov og bruge flere timer om dagen på det, siger Josephine Schymann, der også har et barn i skolen og fortsætter:

- Det har jo også betydning for, om der er en kro, en restaurant, bager og cafe. Det vil lige så stille ebbe ud, hvis der ikke er en skole her.

Josephine Schymann har også et barn, der går i skolen.
Josephine Schymann har også et barn, der går i skolen. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST


De udsigter satte gang i en indsamling, så Fejø-forældrene kunne drive skolen videre på egen hånd. 

Den indsamling tog hurtigt fart. Der er så mange af øens borgere, der har doneret penge, at forældrene nu kan tælle 235.000 kroner. Det er nok til at drive skolen indtil sommerferien.

- Det er jo helt vildt, at der har været så stor opbakning. Nu skal vi finde ud af at bruge pengene til at få noget god skole, siger Rebecca Bannor-Addae, der også har et barn i Fejø Skole.

Kampen er langt fra slut

Lige nu er der kun seks børn i skolealderen, men øen har mellem 20-25 yngre børn, så der er udsigter til at skolen kan blive større om nogle år. Det kræver dog også, at der findes en lidt mere holdbar løsning.

Forældrene er gået sammen i arbejdsgrupper og undersøger flere muligheder. Lige nu er forskellige fonde og en særlig ny ø-lov i spil. Ligesom de også håber, at det bliver muligt at søge dispensation for elevantal, så skolen kan få statsstøtte.

Men selvom forældrene endnu ikke har fundet den endelige løsning til næste skoleår er de optimistiske.

- Nu skal der kæmpes videre, for børnene skal selvfølgelig gå i skole efter sommerferien, og vi skal have en skole på Fejø, så kampen stopper ikke her, siger Rebecca Bannor-Addae.

Rebecca Bannor-Addae er en af de forældre, der er gået sammen i en arbejdsgruppe for at sikre skolens fremtid.
Rebecca Bannor-Addae er en af de forældre, der er gået sammen i en arbejdsgruppe for at sikre skolens fremtid. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Nyhedsoverblik