¨

Nyt lovforslag vil tage internet fra pædofile på Kofoedsminde

Foto: TV ØST

Socialminister Mai Mercado (K) vil sikre, at de indsatte pædofile på den sikrede institution ikke kan bruge internettet til at få kontakt til børn.

Det er blevet forsøgt før, men det er aldrig lykkedes.

I mange år har politikerne på Christiansborg forsøgt at finde en måde at forhindre, at pædofile indsatte på den sikrede institution Kofoedsminde i Rødby på Lolland bruger internettet til at fortsætte deres ugerninger.

Men nu skulle en lov, der gør netop det, altså for alvor være på trapperne.

Det er meget, meget alvorligt, at der lige nu er mulighed for, at der kan blive begået krænkelser mod danske børn og unge

Mai Mercado (K), socialminister, til Ekstra Bladet

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har nemlig forhandlet et lovforslag på plads mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Det går i al sin enkelthed ud på, at samtlige indsatte på institutionen får forbud mod at besidde smartphones og computere med internetadgang.

Det skriver Ekstra Bladet.

Bestiller voldtægter af børn

På Kofoedsminde sidder nogle af landets farligste udviklingshæmmede pædofile i forvaring, og selv om de egentlig allerede har forbud mod at gå på internettet, så lykkes det dem alligevel nogle gange at få adgang til internettet – og der er eksempler på, at de bruger internetadgangen til at få kontakt med mindreårige piger eller til at bestille voldtægter af børn. 

Læs også Lovforslag om internetblokering for pædofile skrottes

- Det er meget, meget alvorligt, at der lige nu er mulighed for, at der kan blive begået krænkelser mod danske børn og unge, og at der også er en mulighed for, at der kan bestilles voldtægter af mindreårige over nettet. Det kan jeg ikke have en viden om uden at reagere, siger Mai Mercado til Ekstra-Bladet.

I januar forkastede ministeren ellers selv et lovforslag fra den tidligere socialminister Karen Ellemann (V), der skulle give institutioner værktøjer til at forhindre anbragte i at komme på internettet. Lovforslaget var simpelthen for sjusket, og arbejdet måtte begynde forfra, lød det fra Mai Mercado.

Og det arbejde er altså blevet færdiggjort nu. På bordet ligger et lovforslag med seks forskellige elementer: Den sikrede institution skal blandt andet have mulighed for at nedlægge forbud mod enheder med mulighed for internetadgang, og de skal også kunne anbringe de indsatte i et såkaldt afskærmningslokale, hvis de ikke opfører sig ordentligt.

Udfordringen er, at der cirkulerer mobiltelefoner og usb-sticks. Det skal ikke være muligt

Mai Mercado (K), socialminister, til Ekstra Bladet

Alle mister retten

I dag er det kun tre indsatte på Kofoedsminde, som har forbud mod at have uovervåget adgang til internettet som et vilkår i deres dom. Resten af de 70 beboere har faktisk ret til at have telefoner og internet.

Men Mai Mercado mener godt, at man kan fratage dem alle retten til for eksempel at have en computer på værelset. Det sker nemlig nogle gange, at mobilerne skifter hænder, når de indsatte for eksempel er i arbejde sammen.

- Udfordringen er, at der cirkulerer mobiltelefoner og usb-sticks. Det skal ikke være muligt. Dem, der har lov til internet, de får adgang til et specielt rum, hvor der er mulighed for det. Dermed kan vi komme misbruget eller lovovertrædelserne til livs, siger hun til Ekstra Bladet.

Kofoedsminde har en åben afdeling med fem beboere og 14 sikrede afdelinger med 65 beboere. De indsatte er udviklingshæmmede, der blandt andet er dømt for pædofili, vold, røveri, barnemord og brandstiftelse.

De seks elementer i lovforslaget

  • Indførelse af mulighed for nedlæggelse af forbud mod enheder, der muliggør internetadgang
  • Indførelse af mulighed for anvendelse af scannere
  • Indførelse af mulighed for undersøgelse af den anbragte person
  • Indførelse af mulighed for åbning og kontrol af post til den anbragte
  • Indførelse af mulighed for undersøgelse og opbevaring af effekter for besøgende
  • Indførelse af mulighed for brug af afskærmningslokale

Lovforslaget er sendt i høring, og der er frist den 6. november. 


Kilde: Høringsportalen.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App