Nyt demensprojekt har succes - Ole og Leif spiller dart og træner sig til bedre hukommelse

Dart, kortspil og motion giver bedre søvn, bedre hukommelse og bedre orienteringssans hos mennesker med demens. Det viser et forsøg på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Du må gerne lave lidt lort i den, Leif... Jeg skal jo vinde! 

Ole Dam griner til sin dartmakker Leif Sloth, der står parat foran skiven med en pil i hånden.

Han har ikke i sinde at tabe uden kamp. Det fremgår tydeligt. Det er derimod ikke til at se med det blotte øje, at 77-årige Ole Dam både har alzheimer og har været ramt af en række blodpropper i hjernen.

- Jeg kan ikke selv tage tøj på. Jeg kan ikke køre på cykel eller i bil, og jeg går heller ikke så godt, fortæller han. 

quote Jeg vil vinde over denne her pissesygdom

Ole Dam, deltager i demensprojekt, Skovcentret, Nakskov 

Derfor kommer han på Skovcentret i Nakskov flere gange om ugen. De sidste tre måneder har han og flere af de andre borgere med demens deltaget i et projekt, der skal hjælpe dem med at bevare deres evner længere. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Ole Dam, 77, sigter. Han har alzheimer. Men dartspillet hjælper ham med at bevare nogle af sine evner længere.
Ole Dam, 77, sigter. Han har alzheimer. Men dartspillet hjælper ham med at bevare nogle af sine evner længere. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

- Vi har blandt andet bedt dem om at spille dart og kort. De har selv skullet planlægge spillene og udføre dem, fortæller Ida Jørgensen, der som demenskonsulent har fulgt Ole, Leif og de andre. Hun har testet dem før og efter projektet, og hun er ikke i tvivl om, at det har givet resultater:

- De er blevet bedre til at orientere sig i tid og sted, og så er korttidshukommelsen blevet bedre. Det er ting som: Hvad fik jeg at spise i morges, og hvad lavede jeg for en time siden. De bevarer deres evner længere, siger Ida Jørgensen. 

Amerikansk hjernegymnastik virker

For Leif Sloth og Ole Dam er der ingen tvivl om, at projektet giver deres liv noget: 

- Jeg elsker at spille dart. Jeg spiller også meget derhjemme. Det kan jeg godt lide ja, siger Leif Sloth og bakkes op af makkeren.

quote Korttidshukommelsen er blevet bedre. Det er ting som: Hvad fik jeg at spise i morges, og hvad lavede jeg for en time siden

Ida Jørgensen, demenskonsulent, Lolland Kommune 

- Jeg har altid været glad for at spille. Men det er jo ikke kun det at spille dart, det er også det at arrangere, at vi skal spille. Det at vi får ansvar for at få andre med i spillet for eksempel, siger Ole Dam og lyser op. Han var maskinmester, da han var yngre, og har undervist andre mange gange før. 

- Det er en god følelse, siger han.  

Det er forsker og demensekspert fra Professionshøjskolen Mette Andresen, der har bragt projektet til Skovcentret. Hun tilbragte for et par år siden en del tid i USA og så, hvordan man arbejder med mennesker med demens derovre.

-  Det er i virkeligheden småbitte forandringer i en hverdag, der kører i forvejen, siger hun og fortsætter: 

- Når Leif og Ole spiller dart, så er de venner. De driller hinanden og pjatter sammen. Men det er også en fysisk aktivitet, og så er det hjernegymnastik. De planlægger spillet og de tæller jo undervejs. Det hjælper alt sammen, slår hun fast. 

Cykling gør Tonny stærkere og mere selvstændig

Det er ikke kun de borgere, der kommer på Skovcentret engang imellem, der har opnået forbedringer. Tonny Westermann på 69 år bor her. Han har gangbesvær og symptomer på demens. Som en del af projektet er han begyndt at køre på kondicykel.  

quote Jeg kan se, at han bliver gladere, og det er det, det drejer sig om for mig. Borgernes livskvalitet

Maria Foss Christianse, social- og sundhedsassistent, Skovcentret, Nakskov

- En halv time om dagen. Altså engang imellem, siger han med et lille smil, imens social- og sundhedsassistent Maria Foss Christiansen holder øje med, at hans fødder bliver i remmene på pedalerne.  

Tonny Westermann er ikke altid lige begejstret for kondicyklen.

- Nej for jeg bliver meget træt i benene, siger han og kigger ned på knæene, der går op og ned, imens benene stille og roligt holder kondicyklingen i gang. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Maria Foss Christiansen er social- og sundhedsassistent. Hun hjælper Tonny Westermann i gang med den daglige kondicykling.
Maria Foss Christiansen er social- og sundhedsassistent. Hun hjælper Tonny Westermann i gang med den daglige kondicykling.
Ida Jørgensen tæller points sammen med Leif Sloth. Det er en del af øvelsen: Fortsat at kunne beherske tal.
Ida Jørgensen tæller points sammen med Leif Sloth. Det er en del af øvelsen: Fortsat at kunne beherske tal. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Men han ved, at stærkere benmuskler hjælper.

- Ja, det ved jeg godt. Så kan jeg holde balancen meget bedre, lyder det. 

Og netop det har afgørende betydning for Tonny Westermanns liv, fortæller Maria Foss Christiansen: 

- Han kan nemmere komme op og ned af sofaen nu. Så han behøves ikke kalde på os på samme måde. Det gør ham mere selvstændig. Før havde han også nemt ved at falde, det gør han heller ikke så meget mere, og hans gangfunktion er blevet meget bedre, siger hun, der også får en bedre arbejdsdag ud af det: 

- Jeg kan se, at han bliver gladere, og det er det, det drejer sig om for mig. Borgernes livskvalitet, siger hun. 

Overvejer at udbrede det til hele Lolland

Demensforsøget viser også, at samtlige deltagere sover bedre, og at flere af dem har kunnet skære ned på deres smertestillende medicin. Lolland Kommune overvejer nu at udbrede projektet fra Skovcentret til resten af kommunen. 

quote Jeg skal altid vinde, og det skal han også. Og så vil jeg vinde over denne her pissesygdom

Ole Dam, deltager i demensprojekt, Skovcentret, Nakskov 

For Ole Dam og Leif Sloth er der ingen tvivl: De fortsætter kampen ved dartskiven. I dag er det Ole Dam, der kan erklære sig vinder.

- Jeg tror, han snyder, det tror jeg altså, griner Leif Sloth. Men det bliver de to om at bestemme.

- Jeg skal altid vinde, og det skal han også. Og så vil jeg vinde over denne her pissesygdom, siger Ole Dam med et smil og et stålsat blik.

Han ved godt, siger han, at 'det kan man ikke. Men man kan prøve.'  

Demenskonsulent Ida Jørgensen (t.v.) har brugt mange timer sammen med forsker og demensekspert Mette Andresen over de sidste måneder.
Demenskonsulent Ida Jørgensen (t.v.) har brugt mange timer sammen med forsker og demensekspert Mette Andresen over de sidste måneder. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

 


Nyhedsoverblik