Nye indrejseregler - alle udlændinge skal have en frisk coronatest med over grænsen

Lørdag blev reglerne for indrejse til Danmark strammet. Det kan mærkes ved grænserne, hvor politiet får ekstra opgaver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et anerkendelsesværdigt formål med rejsen - og en spritny covid-19-attest.

Det er det, der nu kræves af udlændinge ved indrejse til Danmark, efter de nye skærpelser af indrejsereglerne trådte i kraft lørdag eftermiddag.

Her blev et krav om en maksimalt 24 timer gammel covid-prøve i form af en frisk corona-attest gjort til et indrejsekrav for alle udlændinge, der gerne vil over grænsen til Danmark.

- Vi er naturligvis forberedt til den nye opgave - men det er også noget, som vi kan løse med de folk, der er afsat til indsatsen ved grænserne, siger fungerende politiinspektør Peter Compen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV2 ØST.

Han venter ikke, at det vil tage lang tid for indrejsende at vende sig til de nye regler.

- Hvis vi ser på de andre gange, hvor indrejsereglerne er blevet strammet, så giver det et par dage, hvor flere bliver afvist - men så vil langt de fleste derfra have orden i deres papirer, siger han til TV2 ØST.

Artiklen fortætter under billedet.

Peter Compen, konstitueret politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Peter Compen, konstitueret politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

Kræver ikke flere politifolk

Politikredsen står for grænseovergangene ved de to færgelejer i Rødby og Gedser - og fordi det er færgelejer, så er det let for politiet at koordinere indsatsen.

- Vi ved jo, hvornår færgerne kommer. Derfor behøver vi heller ikke flere folk til at klare de nye krav. Vi fortsætter egentlig bare, som vi har gjort indtil nu, siger han.

Politiet har to prioriteter ved grænsen. Den første er at have fokus på dem, der ikke må komme ind i Danmark - det andet er, at godstrafikken skal kunne passere på en god måde ind i landet. Det er i lang tid gået fint, med typisk mindre end otte afviste hver uge, oplyser han.

- Det kommer også til at gå fint her, når folk har lært de nye regler at kende, siger Peter Compen.

Han oplyser, at der i øjeblikket ikke er ret megen trafik over grænserne.

Gælder ikke danskere

Kravene til anerkendelsesværdigt formål og en frisk corona-test gælder ikke for danske statsborgere, med mindre de krydser grænsen på et fly.

- Danske statsborgere kan altid rejse ind i Danmark. Men vi opfordrer alle danskere, der rejser ind i landet, til at lade sig teste så hurtigt som muligt, siger politiinspektøren.

De nye regler gælder foreløbig indtil den 17. januar.