Ny fond vil betale bøder for at transportere flygtninge ulovligt

En ny fond vil betale bøden, hvis du bliver dømt for ulovligt at hjælpe flygtninge i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tilsvarende vil fonden dække omkostningerne for borgere, der laver initiativer for at forbedre vilkårene for flygtninge.

To aarhusianere står bag Venligfonden, der som navnet antyder, udspringer af bevægelsen Venligboerne, fortæller DR Østjylland. Ideen opstod på Facebook, da Marianne Bjerregaard Jørgensen foreslog at starte en indsamling til at betale bøden for en 41-årig mand, der blev dømt for at køre flygtninge til færgen i Grenå.

Manden henvendte sig aldrig, men Marianne Bjerregaard Jørgensen og Gitte Bjørndal Velling greb muligheden for at starte fonden, hvis behovet skulle opstå igen.

- Vi vil ikke opfordre til, at man kører ud med flygtninge, for det er ulovligt, men der er jo nogen, der allerede har fået bøder, hvor de ikke var klar over konsekvensen, og dem vil vi gerne hjælpe, siger Marianne Bjerregaard Jørgensen.

Fondens primære virke bliver at finansiere mindre beløb til arrangementer med flygtninge og projekter, der øger forståelsen af flygtninges vilkår i den danske befolkning.

- Det kan måske være 500 kroner til et arrangement i næste uge, siger Marianne Bjerregaard Jørgensen.

Venligfonden vil være afhængig af donationer fra borgere, men Marianne Bjerregaard Jørgensen er optimistisk.

- Rigtig mange mennesker har en frustrerende oplevelse, når de sidder og kigger på nød og elendighed og ikke helt ved, hvordan de kan hjælpe. Det her kan være en mulighed for, at flere kan løfte i flok, siger hun videre til DR.

De to initiativtagere er igang med at oprette foreningen Venligfonden og håber på at kunne være klar allerede i næste uge. Man kan følge deres arbejde i facebookgruppen Venligfonden.