Nu begynder problemerne for skolebørn og ældre: - Vi bliver afskåret

Færre afgange på busruter giver store problemer for familier, der bor i ydreområderne på Lolland. Men ifølge kommunen, er der ikke nok passagerer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra på mandag den 12. august må Lene Høj Jørgensen og hendes datter stå ekstra tidligt op, for at datteren kan nå at i skole til tiden.

Buslinjen 718, der kører mellem Langø og Nakskov har nemlig fået skåret flere afgange af den sædvanlige køreplan i de tidlige morgentimer og om eftermiddagen.

quote Det er trist, at vi bliver afskåret

Lene Høj Jørgsensen, Langø

Og det skaber problemer for flere familier på det vestlige Lolland.

- Det er trist, at vi bliver afskåret. Så mange busser er der jo heller ikke herude, siger Lene Høj Jørgensen. 

Den bus, som hendes datter skulle tage for at nå hen til sit uddannelsessted VUCF Storstrøm i Nykøbing Falster klokken 08.00 på Falster, går ikke længere fra den kommende uge.

Lene Høj Jørgensen må køre til Nakskov og tilbage til Langø, for at hendes datter kan nå i skole, og hun selv kan nå på arbejde i Rødby klokken 8.
Lene Høj Jørgensen må køre til Nakskov og tilbage til Langø, for at hendes datter kan nå i skole, og hun selv kan nå på arbejde i Rødby klokken 8. Foto: Privatfoto

Derfor er Lene Høj Jørgensen nødsaget til at køre hende til toget i Nakskov for selv at kunne være på arbejde i Rødby klokken 08.00.

- Det betyder, at jeg skal køre hende fra Langø til Nakskov, hvor hun senest skal med toget 06.40. 

- Jeg arbejder i Rødby, og hun skal den modsatte vej, så det bliver noget af en omvæltning for at nå det hele, siger hun.

Skal spare 50 millioner

I oktober vedtog politikerne i Lolland Kommune budgettet for 2024-2027. Her indgår det, at kommunen skal spare cirka 50 millioner kroner.

Ifølge Folketidende indebærer det blandt andet at skære ned på busafgangene på busruterne 715, 718, 723 og 780. Samtidig mister Femø mister en buskørsel om dagen.

quote Det er tydeligt, at kapaciteten ikke bliver brugt

Vibeke Grave (S), 2. viceborgmester i Lolland Kommune

I alt skal disse ændringer spare omkring to millioner kroner.

Bor man i Langø, skal man altså ikke komme for sent til den eneste morgenbus mod Nakskov som kører 07.14. 

Næste busafgang kører nemlig først seks en halv time senere.

Læs også
Lukker busrute mellem to landsdele: - Det var deres livsnerve
Læs også
Lukker busrute mellem to landsdele: - Det var deres livsnerve

Ældrerådet kom også med indsigelser til de foreslåede besparelser i deres høringssvar fra august 2023 til kommunens sparekatalog 2024-2027, hvor ændringerne indgik. 

Her beskriver de, at ændringerne vil forringe transportmulighederne for ældre, samt borgere uden bil, og borgere, der skal sent hjem fra aftenvagter.

- De lukker os af

Anja Skude Larsens to børn får også problemer med at nå fra Langø til Maribo klokken 08.00.

Tager de morgenbussen fra Langø klokken 07.14, kan de ifølge rejseplanen først være i Maribo klokken 08.30.

quote Der er jo en grund til, at Lolland bliver affolket, og der ikke er nogen unge mennesker, der vil bosætte sig hernede

Anja Skude Larsen, Langø

- Vi har en, der skal starte HF i Maribo mandag den 12. august. De kan ikke komme i skole til tiden, fordi de skal med et tog lidt over 07.00 fra Nakskov, siger hun.

Møder børnene lidt senere på dagen, er de alligevel nødt til at stå tidligt op, da bussen først kører fra Langø igen om eftermiddagen.

Læs også
Trods protester fra øboere - Lolland sparer 1,3 millioner på færgedrift
Læs også
Trods protester fra øboere - Lolland sparer 1,3 millioner på færgedrift

- Jeg er født og opvokset herude, og den morgenbus har altid kørt, siger Anja Skude Larsen og fortsætter.

- Der er jo en grund til, at Lolland bliver affolket, og der ikke er nogen unge mennesker, der vil bosætte sig hernede. De lukker os jo af.

Anja Skude Larsen fortæller, at hun har undersøgt muligheden for at bruge Flextrafik, men det mener hun, vil blive dyrt i længden.

- Fremadrettet ved jeg ikke, hvad vi gør, siger hun.

Ikke nok passagerer i busserne

Ifølge 2. viceborgmester i Lolland Kommune, Vibeke Grave (S), er der en særlig grund til busruternes ændringer.

- Det gør vi, fordi der ikke er ret mange, der kører med dem. Det er det vi oplever generelt, siger hun.

- Måske har man brug for en bus tre dage om ugen, men men så kører den måske tom rundt de andre dage. Det er tydeligt, at kapaciteten ikke bliver brugt, det har vores undersøgelser vist.

Ifølge Henning A. Rasmussen (Din Stemme), der er medlem af Klima-, Teknik- og Miljøudvalget er der taget højde for skolernes tider i busændringerne.
Ifølge Henning A. Rasmussen (Din Stemme), der er medlem af Klima-, Teknik- og Miljøudvalget er der taget højde for skolernes tider i busændringerne. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

Hun mener dog, at der er taget hensyn til de lokale skolers mødetider, og at planerne er lavet således, at de unge kan nå frem til deres uddannelsessteder.

Alligevel anerkender hun, at ændringerne kan skabe problemer for nogle, og opfordrer til, at man undersøger muligheden for samkørsel, eller at man skaffer sig et alternativt køretøj såsom en knallert.

- Der findes ikke en let løsning på problemstillingen, og den er i hvert fald ikke fundet endnu, siger hun.

Børn og unge skal kunne komme i skole

Henning A. Rasmussen (Din Stemme), der er medlem af Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, mener også, at der er taget hensyn til skolebørnenes mødetider i ændringerne.

quote Det er givet, at børnene skal kunne komme i skole, og folk skal kunne komme på arbejde

Henning A. Rasmussen (H), medlem af Klima-, Teknik- og Miljøudvalget

Han fortæller, at busændringerne er lavet ud fra en trafiktælling, der viser, hvor mange borgere, der benytter sig af busruterne.

- Det er givet, at børnene skal kunne komme i skole, og folk skal kunne komme på arbejde. Derfor er der blevet prioriteret morgen og eftermiddagskørsel, siger han.

Er det ikke tilfældet, mener han, at udvalget må se efter andre løsninger.

Læs også
Lukningstruet busrute til færgehavn overlever
Læs også
Lukningstruet busrute til færgehavn overlever

- Vi må se på, hvor stort problemet er. Mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, siger han.

Han henviser også til muligheder som samkørsel og Flextrafik.

Tilbage i Langø spekulerer Lene Høj Jørgensen og Anja Skade Larsen stadig over, hvordan logistikken skal gå op i fremtiden.

- Så kan hun tage kørekort, men det tager jo også flere måneder. Ellers må hun skaffe sig en scooter, men det kræver også kørekort, siger Lene Høj Jørgensen.

I september skal kommunen tage stilling til en række nye besparelsesforslag, herunder ændringer i busruter.


Nyhedsoverblik