Nedrivningstruede Almene Boliger er Danmarks smukkeste

Danmarks smukkeste Almene Boliger ligger i Nakskov, har konkurrence fastslået. Bygningerne var tæt på vedrivning for få år siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Omkring årtusindskiftet var pengene knappe, bygningerne var nedslidte – og man overvejede kraftigt om det var billigere at rive ned og bygge helt nyt igen.

Heldigvis ofrede man pengene til en renovering med respekt for den oprindelige arkitektur – og nu er de Almene Boliger på Ole Kirks Allé i Nakskov så blevet kåret som ”Danmarks Smukkeste Almene Bolig”.

Det oplyser Bygningskultur Danmark i en pressemeddelelse.

Bygget i 40'erne

Modsat mange almene boliger, der er bygget af beton i 60’erne, så er disse almene boliger opført i 1944, og er præget af danske håndværkstraditioner og en gennemført arkitektur.

Og efter renoveringen er der kommet lange ventelister for at få en lejlighed i boligerne.

Det er den lokale arkitekt Adolph E. Hansen Ørnsholt, der stod bag byggeriet. Han var arkitekt med baggrund som murersvend, hvilket fremgår af interessen for både håndværk og udformning, som det fremhæves af Bygningskultur Danmark. Boligerne på Ole Kirks Allé er inspireret af de engelske havebyer, hvor hver familie havde sin egen bolig og have, men i tæt sammenhæng med andre. Røde tegltage og store gule murstensflader præger bebyggelsen, der har et meget ensartet udtryk, en homogen karakter og en rolig stemning. Bebyggelsen er erklæret bevaringsværdig.

Omkring en million danskere bor i almene boliger.