Naboer til økologisk frugtplantage: Vi vil støtte lokalt

Mette Morell og Poul Pedersen har sammen med Coops mange andre medlemmer lånt 660.000 kroner til nye æbletræer hos Fejø Frugt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fejø Frugt vil gerne dyrke flere økologiske æbler.

Frugtavler Laust Spandet Jensen kan nemlig mærke en stigende efterspørgsel på nationalfrugten. Det var en af grundende til, at ejeren af Fejø Frugt i april blev en del af et nyt crowdfunding-projekt, som dagligvarekæden Coop står bag.

Og på blot otte dage har 157 af Coops medlemmer lånt 660.000 kroner til frugtavleren. De skulle bruges til plantning af nye æbletræer på 4,5 hektar af Fejø Frugts arealer.

Naboerne Mette Morell og Poul Pedersen bor med udsigt til vandet og store åbne vidder. Og så bor de med udsigt til Laust Spandet Jensens æbletræer og blommetræer.  

quote i investerer ikke for at tjene penge. Vi gør det for at være med i processen og for at støtte lokalt

Poul Pedersen

Det er blandt andre ægteparret, der har været med til at låne penge til den nye plantage. Renten på lånet er fire procent, men for dem handler det ikke om en økonomisk gevinst.

- Nej, det tænker vi ikke over. Vi investerer ikke for at tjene penge. Vi gør det for at være med i processen og for at støtte lokalt. Det er det primære formål, siger Poul Pedersen.

Ægteparret nyder deres otium på øen, og det er første gang de prøver at crowdfunde et projekt.

- Det er vel den gamle tanke om andelsbevægelsen i en ny udgave. Det er en god idé, siger Mette Morrell.

Nemmere og billigere

Projektet skal være med til at gøre det nemmere og billigere for producenterne at få penge til at føre deres visioner ud i landet. Og på samme tid kan forbrugerne støtte de konkrete producenters projekter, som de godt kan lide - og få en belønning eller en god rente.

Der vil være to muligheder for medlemmerne. 

 
 
Foto: TV ØST
 
 
Foto: TV ØST

Den første går ud på, at man kan udlåne penge - fra 1.000 kroner og opefter - til producenterne. Her vil man få en fastsat rente. Og så kan man støtte de helt små iværksættere - fra 100 kroner og opefter mod at få fordele i form af første vareprøver eller besøg hos producenten.

Kunder kan hjælpe produktionen

- Efterspørgslen af æbler fra Fejø Frugt i Coop's butikker har været stigende de seneste år, ikke mindst efter de økologiske æbler.

- Med Fejø Frugts tre crowdfunding-projekter får kunderne nu en enestående mulighed for at hjælpe produktionen på vej frem, som blandt andre vil sikre leveringen af økologisk frugt flere måneder frem, siger Charlotte Skovgaard, projektdirketør i Coop, i en pressemeddelelse. 

Man kan dog risikere at miste sine penge helt eller delvist, hvis projektet ikke går godt.