Museum vil udvide populær udstilling om stenalderpigen Lola

Museum Lolland-Falster arbejder på at udvide den populære LOLA-udstilling af stenalderfund på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det har været en succes. Så nu udvider vi udstillingen og finder flere fund frem.

Sådan lyder det fra Marie Brinch, der er museumsinspektør på Museum Lolland-Falster og koordinator for Stiftsmuseet i Maribo, der huser LOLA-udstillingen.

Den knap et år gamle udstilling har det på alle måder overraskende DNA-fund fra en stenalderpige i centrum - DNA, der blev pillet ud af et 6.000 år gammelt stykke beg-tyggegummi, der også er udstillet.

Læs også
Stenalderfund blev kæmpe hit på Lolland
Læs også
Stenalderfund blev kæmpe hit på Lolland

Publikumsmagnet

Efter udstillingen slog dørene op i forsommeren 2020, blev den et øjeblikkeligt hit på Lolland med næsten 8.000 besøgende. Det er en stigning på 847 procent i forhold til Stiftsmuseets besøgstal i 2019 - og derfor vil museet nu gerne give de besøgende en større oplevelse.

- Helt tilbage, da vi søgte til midlerne i sin tid hos Augustinus Fonden, der slog vi fast, at det er en udstilling, som løbende skal ændre sig. Den skal forandres og give plads til nye fund, og for at formidle ny forskning. Samtidig er det ingen hemmelighed, at vi med den store succes i baghovedet gerne vil give de besøgende noget ekstra - her i form at et rum, der bliver gjort noget større, siger Marie Brinch.

Læs også
DNA fra tyggegummi afslører ny viden om stenalderpige
Læs også
DNA fra tyggegummi afslører ny viden om stenalderpige

Det er det tidligere 'hvide rum', der nu udvides.

- I det nye rum vil vi gerne skabe bedre plads til de ret unikke fodspor, der er efterladt af en voksen og et stort barn, der engang gik langs med et fiskegærde ved Rødbyhavn. Det får vi formidlet meget bedre nu. Samtidig vil vi gerne formidle nogle af de ravfund, der er gjort på Lolland og Falster - og det kan vi nu skabe rammerne for i rummet her, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er museet ved at opbygge det nye rum i LOLA-udstillingen.
Her er museet ved at opbygge det nye rum i LOLA-udstillingen. Foto: Museum Lolland-Falster

Bygget om under nedlukning

Museet er som resten af kulturlivet i Danmark blevet lukket ned, men museet har gjort brug af corona-nedlukningen til at bygge om. Således har det ikke haft konsekvenser for gæsterne, at området ændres.

- Noget godt er der da kommet ud af corona-nedlukningen. Vi har haft tid til at gøre det ordentligt. Den nye del af udstillingen kommer til at hænge sammen med den gamle på en god måde med den samme scenografi. Og vi har rigtig mange fund, siger hun.

Læs også
5.700 år gammel pige udstilles på museum: - Det er ret vildt
Læs også
5.700 år gammel pige udstilles på museum: - Det er ret vildt

Alene de omfattende udgravninger ved Rødbyhavn i forbindelse med Femern-byggeriet har givet omkring 300.000 fund fra stenalderen. Heraf er selvsagt kun en meget lille brøkdel udstillet i LOLA-udstillingen.

Udvidelsen af udstillingen ventes at være klar, når museerne får lov til at åbne igen. Hvornår, det sker, er stadig uvist.


Nyhedsoverblik