Mød Daniela og de andre udenlandske plejere - til marts er de en del af ældreplejen

37 timer om ugen går 16 kommende plejere i Lolland Kommune på sprogskole. Til marts skal de ud i kommunens ældrepleje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Hvad kunne du tænke dig til morgenmad?

- Hvad med mælk og en æg?

37 timer om ugen går 16 kommende plejere i Lolland Kommune på sprogskole. Snart skal de ud i kommunens ældrepleje.

Alle 16 plejere kommer fra syv forskellige lande herunder Italien, Spanien og Tyskland. Derfor skal de lære det danske sprog, inden de skal ud og tage sig af kommunens ældre. Indtil videre kan de præsentere sig selv på dansk. Resten foregår fortsat på engelsk.

Mød en række af de udenlandske medarbejdere, som fremover skal hjælpe Lolland Kommunes ældrepleje.

Arbejdet ude i Lolland Kommunes ældrepleje starter om få måneder til marts, men rekrutteringen har været i gang længe.

- Jeg kunne mærke følelsesmæssigt, at det her var det rigtige sted for mig, og at det var den rigtige jobmulighed for mig, siger Daniela Corttarelle fra Italien.

For nogle er jobbet på Lolland en kærkommen mulighed for at få noget på CV'et.

- Jeg tror, det er god erfaring, siger Victor Lopez Arteaga fra Spanien.

Store problemer med rekruttering

Lolland Kommune har i længere tid oplevet, at de varme hænder er blevet færre. Derfor har kommunen kigget mod udlandet for at løse manglen på arbejdskraft i ældreplejen. Ifølge FOA ligger Lolland Kommune nummer 13 over de kommuner, der har sværest ved at rekruttere inden for sosu-området.

- Vi har i hvert fald ikke indtil nu kunnet komme på nogle bedre veje, siger Inge Kampmann Hansen, der er decentral leder i hjemmeplejen i Lolland Kommune.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne med de mennesker, der bor på Lolland. Der er ikke en særlig stor arbejdsløshed, som tidligere har været vores rekrutteringsvej via jobcentrene, siger lederen i hjemmeplejen.

Velfærd uden varme hænder

I uge fem sætter TV2 ØST og de andre TV2-regioner fokus på det danske velfærdssystem under overskriften ”Velfærd uden varme hænder”. På grund af, at vi bliver flere børn og ældre vil vi i 2030 have behov for 44.000 ekstra medarbejdere i det offentlige for at opretholde samme serviceniveau i velfærden, som vi har i dag.

Jobopslagene er sendt ud i hele Europa via Work in Denmark under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og med mange ansøgninger, har der været særligt været én udfordring.

- Det, der er sværest, er nok at spotte dem med kompetencer, der svarer til de niveauer af uddannelse, vi har herhjemme, siger den Inge Kampmann Hansen.

Vi bliver flere ældre

Ifølge professor i socialvidenskab på Roskilde Universitet, Tine Rostgaard har man ikke før  prøvet at rekruttere europæisk arbejdskraft til ældreplejen i Danmark på denne måde. Alligevel mener hun ikke, at udenlandsk arbejdskraft alene kan løse udfordringerne.

- Vi står over for en rigtig stor udfordring inden for de kommende år, hvor der kommer langt flere ældre i samfundet. Så det er klart, at vi skal kigge forskellige veje for at få medarbejdere ind i sektoren, siger Tine Rostgaard.

quote Jeg tror ikke, at det lange seje træk, vi skal tage med at søge til udlandet.

Tine Rostgaard, professor i socialvidenskab på Roskilde Universitet.

I en fremskrivning af Danmarks Statistik fremgår det, at antallet 80+årige på landsplan vil stige frem mod 2030 fra cirka 291.000 i dag til omkring 426.000. Ifølge KL betyder det dog langt fra, at de ansatte vil følge med.

Ifølge professor Tine Rostgaard har man ikke før prøvet at rekruttere europæisk arbejdskraft til ældreplejen i Danmark før, men hun er ikke sikker på, at det er hele løsningen.
Ifølge professor Tine Rostgaard har man ikke før prøvet at rekruttere europæisk arbejdskraft til ældreplejen i Danmark før, men hun er ikke sikker på, at det er hele løsningen. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

For at der også er nogle til at passe de ældre i fremtiden, mener Tine Rostgaard, at vi bør kigge på at gøre arbejdet i ældreplejen mere attraktivt.

- Vi skal sørge for, at arbejdsvilkårene er gode. Vi skal sørge for, at de unge synes, at det er interessant at søge ind i sektoren, siger Tine Rostgaard.

- Derfor skal vi også sørge for, at lønnen er god, at der er status på den måde, at vi anerkender det arbejde, der bliver udført, fordi det her er en særskilt måde at gøre det på, som jeg vil tro også koster noget for det enkelte menneske, men også for kommunen. 

Sproget bliver den store udfordring

Selvom den udenlandske arbejdskraft ikke nødvendigvis er hele løsningen, glæder Lolland Kommune sig til at de 16 nye ansatte fra udlandet skal ud at arbejde i ældreplejen. Dog er der særligt én ting, som der skal være styr på inden marts.

- Med det hold vi har, ser jeg som sådan ikke en udfordring ud over sproget, siger Inge Kampmann Hansen fra Lolland Kommune.

- Deres engagement, deres motivation, deres personlighed og deres faglighed tror jeg helt sikkert, de har med sig.

quote Det er selvfølgelig en udfordring at lære et nyt sprog, men jeg tror, at hvis jeg arbejder hårdt, skal jeg nok klare udfordringen.

Louise Fink, Tyskland.

Med 37 timers sprogskole om ugen arbejder de intensivt med at blive klar, til de skal tage sig af kommunens første ældre.

- Udtalen er svær, og I (danskere) gør det sværere, fordi I udtaler det anderledes, end I skriver det. Men tiden skal nok hjælpe, siger en håbefuld Daniela Corttarelle fra Italien.

- Det er selvfølgelig en udfordring at lære et nyt sprog, men jeg tror, at hvis jeg arbejder hårdt, skal jeg nok klare udfordringen, siger Louise Fink fra Tyskland.