¨

Modstand mod forslag om plejehjemslukning

Foto: TV ØST

Et plejehjem i Rødby er truet af lukning. Det vækker stor frustration hos de ældres pårørende

De sidste fem år har Tove Fischer boet på plejehjemmet Blomsterparken i Rødby. Hun er dement og har brug for trygge rammer. Men dem risikerer hun at miste, fordi Lolland Kommune overvejer at nedlægge plejehjemmet.

Frustreret datter

Det vækker frustrationer hos hendes datter, Mette Fischer.

- Det er rystende, hvad er alternativet, skal min mor og de andre så lige pludselig flyttes til Nakskov eller Maribo eller et eller andet, som min mor slet ikke har noget forhold til. Det vil være skrækkeligt, siger datteren.

Planerne om at flytte Tove Fischer til Nakskov eller Maribo er en del af et forsalg, som Ældre- og Sundhedsudvalget i Lolland Kommune har sendt i høring. Kommunen har mange tomme boliger, her vil de gerne have de ældre hen. Forslaget indebærer blandet andet, at Blomsterparken skal rives ned.

Det er umenneskeligt

Det er ikke kun Mette Fischer, der er utilfreds med forslaget. Omkring 1000 borgere har nu deltaget i en underskriftsindsamling i Rødby og omegn. Det erBirthe Holst og en kollega, som står bag protesten mod nedrivningen af Blomsterparken. Begge ildsjæle er aktive i Lolland Ældreråd.

- Det er det umenneskelige i det, det kan jeg ikke have, siger Birthe Holst.

Jorun Joensen, der er byrådsmedlem i Lolland Kommune for SF, støtter op om forslaget. Hun er ked af den store modstand, forslaget har mødt.

- At lukke det hele ned, det er umenneskeligt, men det er heller ikke det, der er forslaget. Forslaget er at prøve på at få nogle bedre ældreboliger, siger hun.

Det er partifællen Marianne de la Motte, der er formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, der oprindeligt har stillet forslaget om at nedlægge Blomsterparken, for at gøre op med for mange tomme plejeboliger i Lolland Kommune. Hun er på ferie og har derfor ikke haft mulighed for at stille op til et interview.

Inddrag borgerne
Mette Fischer føler, at politikerne har tage beslutningen hen over hovedet på borgerne. Det håber hun, de vil lave om på.

- Indkald til et borgermøde. Drøft med os og andre, hvad kan man finde på i den her situation, siger hun.
Det er den 5. november Ældre- og Sundhedsudvalget skal tage stilling til Blomsterparkens fremtid.

Lukker i rivende tempo
Ældre Sagen oplever, at eksemplet med Blomsterparken ikke er enestående.

- I et rivende tempo lukker de mindre plejehjem, oplyser Margrethe Kähler, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Ældre Sagen mener, at der kan være kan være praktiske fordele ved at samle nogle plejehjem. Samtidigt mener foreningen, at ikke alle små plejehjem skal lukkes ned.

- Det vigtigste, vi mener, er, at når flytteprocessen sker, så skal den foregå på en ordenligt og god måde. Det skal gøres til noget positivt og ikke noget negativt, Margrethe Kähler.

02:58 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App