Modelflyvere drager til lufthavnen på Lolland for at dyrke deres hobby

Lyden af jetfly bragede i dag gennem luften over Lolland-Falster Airport, hvor modelflyentusiaster var rykket ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lufthavne og flytrafik har været hårdt ramt under corona-krisen og aktiviteten har ligget næsten stille. Men på Lolland nær Holeby i en lille Lolland-Falster Airport, har de seneste måneder budt på travlhed.

quote Vi skal jo have nogle laster. Nogle kører cykelløb, andre svømmer og nogen flyver jetfly

Nicolai Kaaber, modeljetfly-entusiast

- Indenfor privat flyvning har jeg observeret forøget flyvning af lufthavnen, og jeg har også set en øget aktivitet med modeljetfly som følge af coronakrisen, fortæller Hans Mouszynski, lufthavnschef i Lollands Falster Airport.

Han er ikke i tvivl om, at det sker som følge af, at mange har været hjemsendte og haft tid til at pleje deres interesser.

- Så der har været nok at se til, lyder det fra Hans Mouszynski.

Lolland Falster Lufthavn har ingen ruteflyvninger, men betjener privatfly, skolefly, erhvervsfly og altså også modeljetfly-entusiaster, som kommer forbi, når vind og vejrforhold er de rette.

Nicolai Kaaber fra Tappernøje flyver modelfly, og har i dag lagt vejen forbi Lolland Falster Airport for en flyvetur.
Nicolai Kaaber fra Tappernøje flyver modelfly, og har i dag lagt vejen forbi Lolland Falster Airport for en flyvetur. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

- De kommer til mig, fordi vi har de ideelle forhold til, at de kan flyve her. Både til at stå og dimse med deres fly, og til at starte og lande under sikre og fornuftige forhold, siger lufthavnschefen.

I luften for 10.000 kroner

Nicolai Kaaber fra Tappernøje hører til gruppen af modeljetfly-entusiasterne. Og onsdag havde han sammen med flere andre medlemmer af Modelflyvning Danmark lagt vejen forbi lufthavnen nær Holeby.

quote Der er der ingen tivivl om,  vi oplever en større mængde flytrafik, som den der flyver til Lolland Falster

Jan Eliassen, pressemedarbejder hos Naviair

- Vi skal jo have nogle laster. Nogle kører cykelløb, andre svømmer og nogen flyver jetfly, siger Nicolai Kaaber, der ligesom de øvrige modeljetfly-entusiaster mener, at en hobby er noget, man skal investere i.

Modellen af den amerikanske flytype ViperJet koster 200.000 kroner. Og med en topfart på 500 kilometer i timen, gælder det om at have øjnene med sig, når flyene går på vingerne.

Modelfly koster fra 10.000 kroner og opefter. I denne branche er en hobby noget, man investerer i, lyder det fra medlemmerne.
Modelfly koster fra 10.000 kroner og opefter. I denne branche er en hobby noget, man investerer i, lyder det fra medlemmerne. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

- Man kan sagtens komme i gang for10-15.000 kroner, men man kan også sagtens bygge en til 500.000 kroner - det er hvad man gør det til selv, siger Nicolai Kaaber.

Vindforholdene er afgørende for de små fly. Er vinden ikke lige på banen, kan særligt landingen blive en giftig cocktail.

- Flyverne er ikke særligt tunge i forhold til deres størrelse, så bliver de mere sidevindsfølsomme, påpeger modeljetfly-piloten.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 

Mange fly i luften

Spørger man hos Naviair, der leder flytrafikken i hele det danske luftrum, er det en generel tendens, at der i de seneste måneder har været flere af de mindre privatfly i luften end ellers, sådan som lufthavnschefen fra Lolland har oplevet.

- Der er der ingen tivivl om,  at vi oplever en større mængde flytrafik, som den der flyver til Lolland Falster, fortæller Jan Eliassen, pressemedarbejder hos Naviair.

Han poienterer, at privatpiloter under visse forhold ikke skal melde sig hos Navair, når de flyver rundt, så nøjagtig statistik findes ikke.

På samme måde sorterer modeljetflyene i Lolland-Falster Lufthavn under den lokale lufthavnsledelses anvisninger.

- Men Copenhagen Information, der er flyveinformationstjenesten til alle små privatfly, har haft rigtig travlt, oplyser Naviairs pressemedarbejder og tilføjer:

- Der har været meget godt vejr og meget fritid, så der har været fløjet mere flittigt.