Massive vandmængder skaber problemer på Lolland

Smeltet sne, regn og en frossen jordbund skaber store problemer på Lolland, hvor man ikke kan slippe af med vandmængderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Store vandmasser skaber store problemer på Lolland.

Det er kombinationen af store mængder smeltet sne og frosne jordbunde, der gør, at vandet ikke kan komme væk.

Blandt andet i Andreas Håkensens kælder. I formiddags blev kælderen i hjemmet i Søllested fyldt med vand.

- Det betyder, at der snart er vandskade for 20.000 kroner, siger han.

- Jeg kan ikke bruge mit værksted, vi kan ikke gå i bad. Vi har en lille datter, der bliver født om tre uger, så det er noget pis det hele. Det er et helvede.

Vandet flyder i Andreas Håkensens kælder. 
Vandet flyder i Andreas Håkensens kælder. 
Vandet flyder i Andreas Håkensens kælder. 
Vandet flyder i Andreas Håkensens kælder. 

Og lige nu ser det ud til, at der er lange udsigter til forbedringer.

- Der er vandskade over det hele. Forsyningen var her i går, men de sagde, de ikke kunne gøre noget. Deres rensningsanlæg er snart fyldt, alle kloaker fra landmændene er snart fyldt, drænene er snart fyldt. Det hele, siger Andreas Håkensen.

Veje lukket

Men også på vejene har vandmasserne skabt problemer.

Det ene spor i sydgående retning på Sydmotorvejen mellem Sakskøbing og Rødby var spærret i flere timer på grund af vand på kørebanen. Refshale Byvej i Maribo har også været lukket på grund af vand på vejen. 

Sydmotorvejen er også ramt af de store mængder vand.
Sydmotorvejen er også ramt af de store mængder vand.

Lolland Kommunes Park og Vej-afdeling fortæller, at de har svært ved at få styr på vandet. Flere steder har kommunens folk forsøgt at pumpe vandet væk. Men andre steder er der ikke andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed.

- Lige nu skal vi bare have tiden. Det kan ikke løbe stærkere ud af kanalerne, end det gør. Det er alt det smeltevand og regn. Vi er meget presset. De lover 30 millimeter mere, så det bliver en lang nat, tror jeg, siger Allan Tage fra Park og Vej i Lolland Kommune.

- Vi håber på, at regnen stopper i morgen til middag. Og så har de ikke lovet regn de næste mange dage. Det tager en hel uge, inden alt vandet er væk som minimum.

Regn, regn og regn

Ifølge TV 2 Vejret kan man få omkring 25 millimeter regn det næste døgns tid. På en gennemsnitlig marts måned falder der 46 millimeter nedbør. Dermed kan områderne få en halv måneds nedbør på blot et enkelt døgn. 

På Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn risikerer man derfor oversvømmelser, fordi jorden allerede er våd, da man fik op til en halv meter sne under kuldebølgen.

Det relative lune vejr de sidste par dage har smeltet det meste af sneen, så jorden er mættet med vand, og nogle steder ligger der ligefrem vand på jorden. Det er altså derfor, man oplever lokale oversvømmelser og aquaplaning på vejene. 

Det er et relativt langsomtløbende lavtryk lige øst for Danmark, som sender fugtig luft ind over den sydøstlige del af landet, og det giver langvarig regn her, skriver TV 2 Vejret.