Markedet med det mærkværdige navn - få historien bag Døllefjelde-Musse

Ifølge en navneforsker skyldes Døllefjelde-Musse Markeds succes en tipskupon, en fodboldklub, en ørehænger og ikke mindst det mærkværdige navn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For 42. gang løber det kæmpestore kræmmermarked Døllefjelde-Musse Marked af stablen. 

Markedet ligger godt placeret mellem de to små byer Store Musse og Døllefjelde på Lolland.

Det er dem, der har lagt navn til markedet, og ifølge navneforsker Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen, er de lidt særprægede navne måske årsag til markedets store succes.

- Det er to gamle navne, der i hvert fald går 1000 år tilbage. Dølle betyder lille dal, og Fjelde betyder, at man har fældet træerne. Musse betyder egentlig mose, så det er egentlig den lokale natur-lokalitet, der er blevet båret frem i navnene, fortæller Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen, der er navneforsker ved Købehavns Universitet.

Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen er sikker på, at det særprægede navn er medårsag til markedets succes.
Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen er sikker på, at det særprægede navn er medårsag til markedets succes. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

De to byer har hver et par hundrede indbyggere, derfor gav det ikke meget mening at have hver sin idrætsklub. Derfor slog byerne sig i 1933 sammen og skabte idrætsklubben Døllefjelde-Musse Idrætsforening.  

- Fodboldklubben der dengang bliver dannet, klarer sig rigtig godt. Så da Danmark indfører tipskuponen i 1949, så er Døllefjelde-Musse faktisk med på den i en kamp mod Horbelev. Døllefjelde-Musse vinder kampen, og det kommer der en del opmærksomhed ud af, fortæller Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen.

- Alle de store landsdækkende aviser skriver om den her lille klub med det sjove navn, og sender journalister herned som reporterer fra den her eksotiske lokalitet.

Sådan så Døllefjelde-Musse fodboldhold ud tilbage i 1949.
Sådan så Døllefjelde-Musse fodboldhold ud tilbage i 1949. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Legendarisk ørehænger

For halvtreds år siden udkom bandet Blue Boys med sangen Dølle Fjælde Musse, en sang der stadig livligt synges hvert år på markedet. 

- Der er ingen tvivl om, at det er en af årsagerne til, at så mange lærte markedet at kende, fortæller Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen.

- Det var mange sportsklubber, der lavede de her sommerfester, men der er ingen, der har haft så stor succes som Døllefjelde-Musse, og jeg tror, det hænger sammen med navnet. Det er godt at have et godt stednavn til at bakke op om sådan en succes.

Det er de færreste, der ikke kan synge med på ørehængeren "Dølle Fjælde Musse" fra bandet Blue Boys.
Det er de færreste, der ikke kan synge med på ørehængeren "Dølle Fjælde Musse" fra bandet Blue Boys. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Bandet Blue Boys spillede på Døllefjelde-Musse Marked første gang i åbningsåret i 1980. Dengang var der 30.000 gæster og 40 heste og 56 kræmmere, der havde opstillet deres boder.

I år forventes det, at 120.000 mennesker ligger vejen forbi det kæmpe kræmmermarked.


Nyhedsoverblik