Marie Askehave skal spille kendt modstandskvinde fra Lolland

Den 9. september er der præmiere på en ny teaterforestilling om modstandskvinden Monica Wichfeld.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Historien om modstandskvinden Monica Wichfeld bliver vakt til live, når teatergruppen Lykke og Fremgang den 9. september har præmiere på en forestilling om modstandskvinde fra Lolland.

- Vi glæder os helt vildt, siger Stine Pilt Olsen, der er direktør for teatergruppen.

Podcast om Monica Wichfeld

I maj 1944 blev godsejerfruen og frihedskæmperen Monica Wichfeld, som den første kvinde i Danmark, dømt til døden af nazisterne.

I TV2 ØST's podcast "Dømt til døden" kan du over fire afsnit høre historien om godsejerfruen fra Lolland, der levede et vildt liv i det internationale jetset i 1920’erne og 30’erne. 

Da tyskerne besatte Danmark, kastede Monica Wichfeld sig uden betænkning ind i modstandskampen og endte med at gøre  meget store ofre for at modsætte sig den tyske værnemagt.

Du kan lytte til podcasten her.

Hun fortæller, at det er skuespiller Marie Askehave, der spiller hovedrollen som den modige og handlekraftige modstandskvinde.

- Hun er nærmest født til den rolle, siger Stine Pilt Olsen.

En overset historie

Dramatiker, forfatter og skuespiller Claus Flygare har skrevet manuskriptet til forestillingen om Monica Wichfeld, en historie han stødte på for flere år siden og mente fortjente større opmærksomhed.

Læs også
Monica blev fanget af nazisterne og sendt til Gestapos hovedkvarter
Læs også
Monica blev fanget af nazisterne og sendt til Gestapos hovedkvarter

- Det er svært ikke at blive optaget af historien, så det er egentlig mærkeligt, at den ikke er mere nærværende i folks bevidsthed, for der er jo blevet fortalt så meget om mændene i modstandskampen, fortæller Stine Pilt Olsen.

Og der er flere grunde til, at der skal sættes fokus på Monica Wichfelds historie nu, mener teaterdirektøren.

- Hun passer så godt til tiden. Hun er en kvinde, der står stærkt i sig selv og tror på noget, siger Stine Pilt Olsen.

Monica Wichfeld boede på godset Engestofte ved Maribo, og det var herfra hun koordinerede en del af modstandskampen på Lolland.
Monica Wichfeld boede på godset Engestofte ved Maribo, og det var herfra hun koordinerede en del af modstandskampen på Lolland. Foto: Frihedsmuseet

Professionelle og lokale spiller sammen

Forestillingen hedder Monica Wichfeld og verdenskrigen på Sydhavsøerne. Den er støttet af både Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune, og så har Øernes Kunstfond også bevilget 500.000 kroner den.

Manuskriptforfatter Claus Flygare spiller selv med i forestillingen. Han spiller Monicas ældste søn Ivan, der ser tilbage på sin mors liv.

Skuespiller Michael Moritzen spiller Monica Wichfelds mand Jørgen, og Jesper Aron Kaplan spiller den kommunistiske forfatter Hilmar Wulff, som har en vigtig rolle i fortællingen om godsejerfruen, der blev en vigtig del af modstandsbevægelsen på Lolland .

Læs også
Lokal teatergruppe får en halv million til forestilling om modstandskvinde
Læs også
Lokal teatergruppe får en halv million til forestilling om modstandskvinde

Men det er ikke kun kendte skuespillere, der spiller med i forestillingen.

- Vores koncept i Lykke og Fremgang er, at vi har et lokalt ensemble, som spiller op mod professionelle skuespillere, fortæller Stine Pilt Olsen.

Forestillingen kommer til at spille i den hvide lade ved Fuglsang Herregård i Guldborgsund Kommune. Og i ridehuset ved Reventlow Museet Pederstrup i Lolland Kommune. Du kan læse mere på Lykke og Fremgangs Facebook-side. 


Nyhedsoverblik