Mangler 500 lærlinge til Femern-byggeri - nu tager entreprenør alternative metoder i brug

Der mangler næsten 500 lærlinge til Femern Bælt-projektet. Nu laver virksomhederne bag opsøgende arbejde for at lokke unge til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmarks største anlægsprojekt, Femern Bælt, er i fuld gang. Men med så stort et projekt følger også udfordringer.

Lige nu består den i manglen på lærlinge til et hav af forskellige job på projektet.

- Vi skal bruge hjælp til IT-supporten, vi skal have en masse, der skal lave vores mad, der er nogen, der skal gøre rent efter alle de mennesker, vi skal have boende i vores lille landsby, vi skal have procesoperatører og så videre. Jeg kan ikke huske dem alle sammen, lyder det fra Jane Petersen, der er elevkoordinator hos Femern Link Contractors (FLC), som bygger forbindelsen.

quote Jeg synes, det er en meget god idé

Emmilie Åvist, Maribo

Hun og kollegaen Ermina Stupart har derfor taget alternative metoder i brug og er på charmeoffensiv for at skaffe de 470 elever, som lige nu mangler.

- Når vi snakker om FLC, så er der ikke nogen, der ved, hvem vi er. Så på den her måde, får vi bredt budskabet ud: At vi skal bruge en masse elever, siger Jane Petersen.

Deler flyers ud ved Netto

Hun er nemlig klar over, at de kommende elever og lærlinge ikke selv opsøger en mulig karriere hos FLC, som er en sammenslutning af de virksomheder, der er en del af anlægsprojektet.

Derfor deler de blandt andet flyers og viden omkring uddannelserne ved Netto ved Lollandscentret i Maribo. Unge fra hele Danmark kan søge om en læreplads, men Jane Petersen håber, at især unge fra lokalområdet kan se en fremtid på byggeriet.

- Det kunne være så godt, hvis vi fik løftet området hernede, og vi fik en masse elever hernede fra hos os, siger hun.

Artikler fortsætter under billedet:

Jane Petersen og Ermina Stupart fortæller både forældre og unge om mulighederne for uddannelse hos dem. Her er det hos Netto i Lollandscentret i Maribo.
Jane Petersen og Ermina Stupart fortæller både forældre og unge om mulighederne for uddannelse hos dem. Her er det hos Netto i Lollandscentret i Maribo. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Positiv over for charmeoffensiven

Ved Netto i Maribo får Jane Petersen og Ermina Stupart både en snak med forældre og unge.

De unge er begejstrede for måden, de to griber lærlinge-fangsten an på.

- Jeg synes, det er en meget god idé. Der er mange elever, der ikke ved, hvad de vil, så det er fint, at man får nogle muligheder, siger Emmilie Åvist fra Maribo.

- Jeg synes det er superfint, at de kommer ud, og man ser dem, og man får at vide, hvad det er i forhold til bare at lægge det ud et sted, lyder dommen fra Marcus Hansen fra Maribo.

Artiklen fortsætter under billedet:

Mathias Tewes og Sebastian Rahbek er begge i lære på Femern Bælt på anlægsstruktør-uddannelsen.
Mathias Tewes og Sebastian Rahbek er begge i lære på Femern Bælt på anlægsstruktør-uddannelsen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Selvom Femern Bælt lige nu mangler flere hundrede lærlinge, så er der nogen, der er i gang med et uddannelsesforløb.

- Det er rigtig spændende, og der er mange fede udfordringer, lyder det fra Sebastian Rahbek.

Han og kammeraten Mathias Tewes er i lære som anlægsstruktører.

- Det er fedt med alle de mange forskellige arbejdsopgaver og alle de nye mennesker, man ser hver dag, fortæller Mathias Tewes.

- Jeg kan godt lide at prale med det. Familie og venner synes jo, det er fedt. De ved jo ikke noget om projektet, og så kan jeg komme hjem og fortælle en masse om det.

Jane Petersen og Ermina Stupart har indtil videre planer om, at de skal til Lalandia i Rødby og til Nykøbing Falster for at fortælle om de mange uddannelsesmuligheder på Femern Bælt-forbindelsen.