Mange ledige sendes på ligegyldige kurser

Ny sag om ubrugelige aktiveringskurser - denne gang i Nakskov. Men tilsyneladende er det slet ikke unormalt, at Jobcentrene sender ledige på kurser, som de ledige ikke selv mener, at de kan bruge til noget som helst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jens Højbjerg fra Nakskov er ledig, og han er træt af at spilde tiden. For anden gang siden han blev fyret fra Vestas i 2009, deltager han nu i et kursus, som han slet ikke får noget ud af.

- Jeg får ikke noget ud af at gå på det her kursus, som jeg ikke ville have opnået alligevel, hvis jeg havde siddet derhjemme og søgt job, siger han.

Samtidig fortæller Jens Højbjerg, at kurset ligefrem dræner ham for energi og optimisme, fordi han bliver tvunget til at sidde og glo ud i luften, i stedet for at bruge tiden som han selv mener er bedst.

I November sidste år fortalte vi om en gruppe ledige i Faxe, der spildte deres tid på ubrugelige kurser. Også her fortalte de ledige om kurser uden indhold, hvor de ledige spildte tiden.

Men det er tilsyneladende ikke ualmindeligt, at man sender ledige ud i kurser, som ikke hjælper dem videre mod et nyt job.
Selv blandt de firmaer, der hjælper kommunerne med kurser til de ledig kender man til problemet:
Det er især tidsfristerne for aktivering af ledige der gør, at jobkonsulenterne kan have svært ved at finde et relevant kursus til de ledige.

- De meget stramme regler om rettidighed gør, at der er nogle tilfælde, hvor vi ikke kan nå at finde et kursus, som den ledige selv synes, er relevant, fortæller Ulf Barlyng, der netop er gået på pension efter 14 år som direktør for konsulentfirmaet Aktieselskabet Næsborg.

På Jobcenteret i Lolland Kommune vil man ikke kommentere på den konkrete sag om Jens Højberg. Og generelt ER kurserne gode, lyder det fra Teamchef Flemming Caspersen.

Han kunne dog godt tænke sig, at politikerne slækkede lidt på de stramme regler, så man kunne tage flere individuelle hensyn.

Beskædftigelsesminister Inger Støjberg (V) vil dog ikke umiddelbart slække på de skrappe krav om rettidig aktivering. Hun vil dog fremlægge en plan efter sommerferien, hvor hun vil se på, om man kan fjerne unødvendige regler på området.

I 2009 brugte det danske samfund 5, 3 milliarder kroner på at sende ledige på kurser.