Mand i strømpesokker redder historisk kro fra at gå op i flammer

Indehaverne af Den Gamle Digegaard i Dannemare kan ifølge indsatslederen takke sig selv for at have forskånet stedet for den helt store katastrofe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lolland-Falster Brandvæsen modtog sidst på formiddagen en melding, der i sin umiddelbare form lød meget alvorlig. Brand på Den Gamle Digegaard i Dannemare, hvis rødder går helt tilbage til 1600-tallet.

- Det er en meget historisk bygning, det er der ingen tvivl om, siger indsatsleder Henrik Christensen fra Lolland-Falster Brandvæsen til TV2 ØST.

Branden var ikke opstået i selve hovedhuset – men i det nærliggende røgeri på stedet – hvorfra ilden hurtigt kunnet have spredt sig til den firelængede, stråtækte gård. Her er der i dag kro, selskabslokaler og overnatning.

quote Det var næsten slukket, da vi landede – stor ros for det

Henrik Christensen, indsatsleder, Lolland-Falster Brandvæsen

- Det i sig selv var ganske alvorligt, påpeger indsatslederen.

Men trods de alvorlige dessiner om situationen på Den Gamle Digegaard kort før middagstid, skulle det vise sig, at stedets indehavere havde handlet hurtigt.

- Der havde været brand og en hel del brand i røgeriet, men stor ros til dem, der ejer det, for de havde virkelig kæmpet med en vandslange, fortæller indsatslederen om det syn, der mødte ham og de øvrige kollegaer fra Lolland-Falster Brandvæsen ved ankomsten.

- Det var næsten slukket, da vi landede – stor ros for det. Det kunne have gået pænt galt, tilføjer han med henvisning til, at det luftige vejr i dag kunne give yderligere næring til flammerne.

Brandmand på strømpesokker

Det var George Kranker, den ene halvdel af parret bag Den Gamle Digegaard, som gik til angreb på ilden, kort tid efter, at hans kone, Johanne Nielsen, fik øje på flammerne fra køkkenvinduet ved 11.30-tiden.

- Min mand var heldigvis hjemme, så jeg råbte op til ham, hvor vi bor, og han kom hurtigt ned og fik fat i en pulverslukker, imens jeg hentede vandslukkeren. Og så gik han i gang med at slukke, imens jeg ringede 1-1-2, fortæller Johanne Nielsen midt på eftermiddagen.

quote Han slukker videre udefra på strømpesokker

Johanne Nielsen, indehaver, Den Gamle Digegaard

Efter at have talt med sin mand vil hun gerne fortælle, hvad der er sket. For trods alarmcentralens formaninger om, at parret for alt i verden ikke måtte begynde at begive sig ind i det brændende røgeri for at bekæmpe flammerne, så måtte George Kranker alligevel en tur på sygehuset til kontrol for røgforgiftning, fortæller Johanne Nielsen:

- Røgeriet er hans lille barn, så han gjorde alt, hvad han kunne for at slukke det. Og heldigvis fik han slukket ilden inde i røgeriet, hvorefter han slukkede videre udefra på strømpesokker.

Og de manglende sko var ikke den eneste udfordring, som den impulsive brandmand forcerede.

Røgeriet genopstår

Med til historien hører nemlig også, at George Kranker for tiden venter på en operation i sin skulder, men en arm i slynge skulle ikke være nogen hindring for at afværge den helt stor katastrofe på gården, hvis ældste bygninger er fra 1872, da man genopførte stedet efter den store stormflod.

- Det var voldsomt. I de ti minutter, hvor jeg talte med alarmcentralen… hvis ikke vi var gået i gang – jeg havde lige været der, siger Johanne Nielsen og gør en pause, inden hun tilføjer:

- Gården er ikke fredet, men kunne godt blive det. Og vi skal i gang med en stor renovering i salen og restauranten i næste uge – det havde ikke været til at bære.

Røgeriet var i dagens anledning startet op, fordi Den Gamle Digegaard skal have et selskab i kommende weekend. Johanne Nielsen forsikrer, at røgeriet vil genopstå.

- Vi skal fortsætte. Tiltaget med røgeriet har kun været her i seks år, men det er blevet taget godt imod, så det bliver genopbygget, siger hun og tilføjer:

- Og heldigvis er der ikke sket noget med selve forretningen til røgeriet.

Johanne Nielsen overtog sammen med sin familie Den Gamle Digegaard i 2000 fra sine forældre, som selv overtog stedet i 1972.

TV2 ØST besøgte i sommeren 2021 Den Gamle Digegaard, hvor Johanne Nielsen viste rundt og George Kranker viste sit røgeri.