Maja blev svigtet som barn: - Min barndom var hård

24-årige Maja Zornig fra Falster var som barn og ung udsat for omsorgssvigt, siger hun selv. Nu sætter hun ord på, hvad det har betydet for hendes liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Min barndom var hård. Den var ikke, som en barndom skulle være. 

Ordene kommer fra 24-årige Maja Zornig fra Falster. Hun er mor til to drenge på to og fire år. Den ene dreng er frivilligt anbragt efter faderens død på grund af en bilulykke. Den anden dreng bor derhjemme. 

Maja Zornig er vokset op på Lolland og har haft det, hun selv kalder for en tumultarisk barndom med svigt. Det har nok altid ligget lidt i kortene, hvordan Maja Zornigs liv skulle forme sig, siger hun selv.

quote Min barndom var hård. Den var ikke, som en barndom skulle være

Maja Zornig, 24 år, Falster

- Jeg har gået på seks forskellige folkeskoler i løbet af min barndom og kommer fra et hjem, hvor der er sket nogle ting, som der ikke skulle ske. Der er mange ting, jeg ikke husker. Men der er ting, jeg husker. Dem, jeg husker, er enten meget traumatiserende eller meget gode ting, siger Maja Zornig.

Familiemedlemmer til Maja Zornig har kontaktet TV ØST og afviser det billede, som hun tegner. 

Artiklen fortsætter under billedet.

24-årige Maja Zornig fra Falster fortæller om sin barndom som udsat. 
24-årige Maja Zornig fra Falster fortæller om sin barndom som udsat. 
Foto: Pernille Damborg - TV ØST

Hun beskriver selv sin familie og opvækst som ressourcesvag og mener, at det næsten har været uundgåeligt ikke at skulle kæmpe ekstra i livet.

quote Som jeg ser det, har jeg altid været et problembarn.

Maja Zornig, 24 år, Falster

- Som jeg ser det, har jeg altid været et problembarn, siger hun.

- Jeg har ikke rigtig holdt mig til reglerne. Hvis jeg gjorde det, var det mest i frygt for, hvad der skete, hvis jeg ikke holdt mig til reglerne. Og da jeg fylder 18 år, bliver jeg meget flyvsk, og jeg ender i et stofmisbrug. Sidste år blev jeg diagnostiseret med emotionel ustabil personlighedsstruktur og borderline med narcistiske træk, som faktisk forklarer godt, hvorfor jeg aldrig har kunnet klare et arbejde eller sidde i otte timer og passe de ting, jeg skal. 

Mange andre som Maja

Maja Zornig er ikke den eneste ung, der har det svært. Ifølge en ny rapport fra VIVE bor størstedelen af Danmarks udsatte børn og unge bor på Vest- og Sydsjælland og Lolland og Falster. 

Otte ud af regionens 12 kommuner hører til blandt de 20 procent mest belastede kommuner. Det drejer sig om Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Faxe, Slagelse, Kalundborg, Holbæk og Odsherred kommuner. 

Og der er store udfordringer i Lolland Kommune, lyder det fra Maja Zornig, som har boet her hele sit liv. Hun påpeger, at den sociale arv er hård mod børn og unge fra området. 

quote Hvis man ikke sætter sig for at kæmpe imod sin sociale arv, så ender man der nok også.

Maja Zorning, 24 år, Falster.

Hvor meget mener du, at social arv spiller ind i forhold til det liv, du har i dag?

Jeg vil sige, at social arv spiller rigtig meget ind. Hvis man ikke sætter sig for at kæmpe imod sin sociale arv, så ender man der nok også. Jeg kæmper rigtig meget for ikke at ende i det, jeg blev opfostret i, siger Maja Zornig. 

Maja Zornig er ved at læse til pædagog og ser lysere på fremtiden i dag. Hun har lært at bede om hjælp, og får det både til sig selv og sine børn.

- Forskellen ligger i at bede om hjælp. Jeg er godt klar over, at jeg ikke lige kan klare det her nu. Jeg har brug for hjælp og støtte. Og det har jeg jo fået. Jeg har kontaktet kommunen, og så har jeg en familierådgiver og en sagsbehandler, som jeg har god kontakt med. Så der vil jeg sige, at det, at jeg bad om hjælp, hjalp rigtig meget på tingene, siger Maja Zorning. 

Det næste dage sætter TV ØST fokus på udsatte børn og voksne i en række artikler og tv-indslag.  
Se mere om Maja Zornigs historie i mandagens nyhedsudsendelse klokken 19.30.

Opdatering
Clock07. jan 2019, kl. 13:09
Opdateret med, at familien ikke genkender billedet, som Maja Zornig tegner.