Madhøjskole på Lolland rykker et stort skridt nærmere en realisering

Uden bygninger ingen skole. Så enkelt er det. Derfor er glæden stor blandt initiativtagerne til en ny højskole på Lolland efter købet af en ejendom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planerne for en ny højskole på Lolland har i lang tid været begrænset af manglen på en passende ejendom. Men efter flere års søgen er det nu lykkedes – og projektet med at bringe Madens Internationale Højskole til Lolland-Falster er kommet et stort skridt videre en realisering.

quote Nu har vi et fysisk sted, og nu tager det virkelig fart

Lene Hatt, bestyrelsesformand, Madens Internationale Højskole

Det fortæller Lene Hatt, bestyrelsesformand for projektet, til TV2 ØST.

- Vi har arbejdet på at etablere Madens Internationale Højskole i nogle år, men nu har vi et fysisk sted, og nu tager det virkelig fart.

Det helt rigtige sted

Valget er faldet på en ejendom i Søllested mellem Nakskov og Maribo. Ejendommen har tidligere huset den hedengangne Krumsø Efterskole og fungerer lige nu som et socialpædagogisk tilbud.

Ambitionen for højskolen er at etablere en international folkehøjskole med gastronomi og fødevareproduktion i højsædet, forklarer initiativtagerne til højskoleprojektet.

Meningen er, at vi skal finde nye dyrkningsmetoder og nye afgrøder, som vi kan dyrke i Danmark og særligt her på Lolland-Falster, fortæller Lene Hatt, bestyrelsesformand for Madens Internationale Højskole.
Meningen er, at vi skal finde nye dyrkningsmetoder og nye afgrøder, som vi kan dyrke i Danmark og særligt her på Lolland-Falster, fortæller Lene Hatt, bestyrelsesformand for Madens Internationale Højskole. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Og her er Lolland særligt velvalgt, påpeger Lene Hatt:

- Her er masser af gode fødevarer og masser af fødevareproducenter, som gerne vil udvikle sig, så derfor er det det helt rigtige sted at have en højskole.

Lolland har de seneste år gjort sig bemærket med blandt andet Madens Folkemøde og andre initiativer for madentusiaster.

Ejendommen har et samlet areal på 127.000 kvadratmeter – hvoraf 10.000 er landbrugsjord, der skal bruges til undervisning.

- Meningen er, at vi skal finde nye dyrkningsmetoder og nye afgrøder, som vi kan dyrke i Danmark og særligt her på Lolland-Falster. Vi har nogle meget omstillingsparate landmænd, og vi har nogle køkkenkunstnere, som meget gerne vil prøve nye ting og nye måder at gøre tingene på, siger Lene Hatt.

Rykker ind om halvandet år

Det er højskolebestyrelsens næstformand Thomas Fabienke – der selv er økologisk landmand på Vestlolland – der har købt den kommende højskolebygning i Søllested.

I dag er bygningerne lejet ud til Joanna-skolen – et socialpædagogisk opholdssted og skole – og de vil fortsat benytte ejendommen frem til sommeren 2022.

- At ejendommen er udlejet de første 18 måneder, passer perfekt til vores tidshorisont, forklarer Thomas Fabienke.

- Vi skal søge om godkendelse i ministeriet, hvilket tager minimum 10 måneder, og der bliver god tid til at søge midler hos fonde, så højskoleforeningen fra starten, eller på sigt, kan købe ejendommen. En højskole kan kun blive godkendt, hvis den ejer egnede bygninger eller kan leje med forkøbsret.

Højskoleprojekt Lolland-Falster, som er den officielle arbejdstitel på den kommende højskole har tidligere søgt midler til at oprette højskolen igennem crowfunding, imens man nu vil gå i gang med at søge fonde til dels at kunne købe bygningen af næstformanden og siden indrette den til formålet.