¨

Lystfiskere i nabostrid med færger

Foto: TV ØST

Tårs Fiskeri- og Lystbådehavn døjer med, at havn og sejlrende sander til. Brugerne af havnen mener, færgerne mellem Lolland og Langeland er skyld i det

Tårs Fiskeri- og Lystbådehavn ligger på Vestlolland og er en lille havn med 42 bådpladser.

Den blev bygget i 1930, og siden 1975 har den haft færgerne mellem Lolland og Langeland som nabo.

Vil have penge fra færger

- Vi ønsker et driftstilskud fra færgeruten på 100.000 kr. om året., fortæller formanden for Tårs Fiskeri- og Lystbådehavn, Niels Rahbæk-Andersen.

Tilskuddet skal være med til at dække de omkostninger, den lille havn har til at få renset deres sejlrende og havnebassin fri for sand, grus og alger.

Det har nemlig vist sig at være lidt af en plage - især sidste år og i år.

- Det er ikke i forbindelse med storm, at vores havn fyldes med sand, det er vi helt overbeviste om. Vi mener, det er et samspil mellem naturen og så færgerne, siger Niels Rahbæk-Andersen.

Dyrt at fjerne sand

Sidste år betalte lystbådehavnen 186.000 kroner for at få fjernet sand og alger fra havnebassin og sejlrende, og problemet er opstået igen i år.

- Det er rigtig mange penge for sådan en lille selvejende institution, som Tårs Havn, siger næstformand, Flemming Christiansen.

Bestyrelsen af havnen er sikker på, det skyldes færgeruten lige ude foran havnen.

- For i 2012, der kom der større færger til, og der er altså sket en væsentlig forværring i tilsandingen i Tårs Havn, så vi mener jo, de har skyld i de problemer, vi har nu og her, siger Flemming Christiansen.

Havn risikerer at lukke

Normalt er havnedybden i bassinet 2 meter og 70, men her i maj er den målt til cirka 1 meter og 50. Og det er altså selvom havnebassinet blev oprenset af et uddybningsskib i juli 2014.

- Det er meget bekymrende, for det ende rmed havnen må lukke, siger John Mortensen, der er bi-erhvervsfisker og har sin båd liggende i den lille havn på Vestlolland.

Det er selskabet Færgen, der ejer de to færger, men her ønsker man ikke at udtale sig om sagen og henviser til Sund og Bælt.

Det er nemlig Storebælts-selskabet, der ejer Tårs Færgehavn og har ansvaret for færgeruten mellem Lolland og Langeland, Tårs-Spodsbjerg.

Men Tine Kirk Pedersen, som er marketingsdirektør i Sund og Bælt vil heller ikke udtale sig om sagen, så længe den kører mellem parternes advokater og kan ende i en retssag, siger hun til TV ØST.

05:07 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App