Lukket ø-skole genopstår

Forældre og ildsjæle på Fejø har kæmpet for at oprette en skole på øen, og nu er det lykkedes at få en aftale i stand med en privatskole på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi er sindssygt glade og lettede over det her.

Sådan lyder det fra Katrine Rose Larsen fredag, hvor øsamfundet på Fejø i Smålandsfarvandet kunne melde ud, at det er lykkedes at finde en løsning, så skolen kan fortsætte.

Hun er læge på Fejø og mor til to børn, hvoraf det ene går i skole.

quote Det kræver politisk velvilje at få lov til at starte op til august

Rasmus Hansen, skoleleder, Stenoskolen

Den 28. januar i år lukkede skolen, fordi den hidtidige samarbejdspartner Horslunde Realskole afbrød samarbejdet. Skolen meldte ud, at samarbejdet ikke hang sammen for dem rent økonomisk, og dermed stod Fejø uden et tilbud til børnene i skolealderen.

Nu er der så fundet en ny samarbejdspartner, som Fejø Skole kan blive en satellitafdeling af.

- Vi har lavet en aftale med Stenoskolen i Nakskov. Det er en privatskole, som vi har hørt rigtig meget godt om, de har gode værdier og et hjerte, der banker for Fejø, så vi er bare ekstremt lettede over, at det er lykkedes, siger Katrine Rose Larsen.

Skolen vigtig for alle

Siden den 1. februar har forældrene selv sørget for at lave et midlertidigt skoletilbud til øens børn, og en lærer har været fast tilknyttet, men planen har hele tiden været at få et mere permanent tilbud stablet på benene igen. 

Der er lige nu ni børn på Fejø Skole, og fem børn der er klar til at starte i 2023.

Læs også
Fejø Skole lukker: - Det er jo forfærdeligt
Læs også
Fejø Skole lukker: - Det er jo forfærdeligt

Selv om børnetallet ikke er astronomisk højt, er det vigtigt for øen at have en skole. Også for de øboere der ikke selv har børn i skolealderen, lyder det fra Niels Sloth Larsen, der er formand for Fejø Børne- og Kulturhus, der ejer og driver skolebygningerne.

- Det er super vigtigt. Hvis ikke her er en skole, risikerer vi at ende som et otiumssamfund. Jeg har selv lige ansat medhjælpere til mit landbrug, og de havde nok ikke valgt Fejø, hvis ikke der havde været en skole her, så det betyder meget for erhvervslivet herovre også, siger han.

Katrine Rose Larsen og hendes mand Christian Lund Hansen er begge to læger og flyttede til Fejø i 2021 med deres to børn Erika og Asger.
Katrine Rose Larsen og hendes mand Christian Lund Hansen er begge to læger og flyttede til Fejø i 2021 med deres to børn Erika og Asger. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

For Katrine Rose Larsen var det også en vigtig faktor, at Fejø havde en skole, da hun og hendes mand Christian Lund Hansen, der også er læge, sidste år valgte at flytte til med deres to børn.

- Efter skolen lukkede har vi jo tænkt tusind tanker om, hvad vi skulle gøre. Vi har overvejet, om vi skulle flytte, så logistikken hang bedre sammen, så det er virkelig dejligt, at vi nu kan sænke skuldrene og få noget ro på, siger Katrine Rose Larsen. 

Økonomi bekymrer ikke skoleleder

På Stenoskolen er skoleleder Rasmus Hansen glad for samarbejdet. Han ser flere fordele i aftalen, der også kommer eleverne og personalet i Nakskov til gode. 

- Der er et ret stort potentiale for os i det her. Fejø er oplagt til nærvær og fordybning, de har en grøn profil, man kan lære om jord til bord, og det er meget i tråd med det, vi står for, siger Rasmus Hansen.

Selv om Horslunde Realskole trak sig fra samarbejdet, fordi økonomien ikke hang sammen, er Stenoskolens leder ikke bekymret for den del.

TV2 ØST har forsøgt at få svar på, hvorvidt det er muligt for Undervisningsministeriet at give svar på en ansøgning om dispensation før skolestart efter sommerferien i år, men ministeriet er ikke vendt tilbage på henvendelsen.
TV2 ØST har forsøgt at få svar på, hvorvidt det er muligt for Undervisningsministeriet at give svar på en ansøgning om dispensation før skolestart efter sommerferien i år, men ministeriet er ikke vendt tilbage på henvendelsen. Foto: Arkivfoto

- Børnetallene ser ganske fornuftige ud, og man skal ikke undervurdere, at der er en masse ildsjæle på Fejø, som virkelig kæmper energisk for deres samfund, siger Rasmus Hansen med henvisning til, at der på Fejø både er indsamlet penge og søgt fonde for at få det kommende skoleår til at hænge sammen økonomisk.

Der skal nemlig 11 børn til for, at det løber rundt og med kun ni indmeldte skolebørn på Fejø, har øboerne selv skullet spæde til, så det ikke blev en økonomisk byrde for Stenoskolen at tilføje dem som satellit. 

Lige nu er der ifølge Niels Sloth Larsen mellem fire og seks børn per årgang i vuggestuen og børnehaven, og derfor er de fortrøstningsfulde om fremtiden.

Ministerium kan bremse aftalen

Der er dog en enkelt sten i skoen i det ellers lykkelige partnerskab. Reglerne siger, at man skal anmelde en satellitafdeling et år før skolestart, hvilket ikke kan lade sig gøre i det her tilfælde, så nu skal Stenoskolen søge om dispensation til at få lov til at starte op efter sommerferien i år.

- Det kræver politisk velvilje at få lov til at starte op til august. Hvis ikke vi får dispensationen, kræver det, at de på Fejø kan undervise børnene selv et år endnu, men det vil være en stor belastning, og det er børnene, der kommer i klemme, siger Rasmus Hansen.

Læs også
Øboere kæmper for at redde Fejø Skole: - Hvis der ikke er en skole, er der ingen fremtid
Læs også
Øboere kæmper for at redde Fejø Skole: - Hvis der ikke er en skole, er der ingen fremtid

Hvis samarbejdet må udskydes til skoleåret 2023/2024 bliver det som privatskole uden tilskud, hvilket betyder, at forældrene selv må finansiere skoleåret. 

TV2 ØST har forsøgt at få svar på, hvorvidt det er muligt for Undervisningsministeriet at give svar på en ansøgning om dispensation før skolestart efter sommerferien i år, men ministeriet meddeler, at det ikke kan kommentere på den konkrete sag.



Nyhedsoverblik