Lollandsk narkosag lander på justitsministerens bord

Justitsministeren bliver nu inddraget i en sag fra Lolland, hvor en nabo til et narkolager og personer med mulige rockerforbindelser føler sig svigtet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jørgen Rossing Nielsen fra Nørreballe føler sig svigtet af Lolland Kommune.

Siden februar 2017 har han forsøgt at få hjælp af Lolland Kommune og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til at slippe af med sine naboer, der af politiet mistænkes for sælge store partier narkotika samt at have forbindelser til en rockergruppe.

Da naboerne flyttede ind, voksede deres hæk, og pludselig havde de hyppige besøg. Op mod 15 biler om dagen parkerede på vejen, gik ind til naboen og forlod derefter stedet få minutter senere.

quote Vi har været bekymret over, at der kunne gå så lang tid, før man kunne skride ind

Marcus Knuth (V), folketingsmedlem

- Det har været rigtigt grimt. Vi har haft en rigtigt kedelig periode, og vi har været meget alene, siger Jørgen Rossing Nielsen.

- Vi fik en mistanke om, at det godt kunne være salg af stoffer, der foregik derinde, tilføjer han.

Derfor kontaktede han den 24. februar sidste år kommunen og politiet i håbet om, at de ville gribe ind på samme måde, som man gjorde med rockerborgene i Maribo og Idestrup på Falster, der begge blev lukket.

Men sagen fra Nørreballe var anderledes, fordi der ikke var tale om en reel rockerborg. 

Artiklen fortsætter under billedet:

Jørgen Rossing Nielsen fra Nørreballe på Midtlolland.
Jørgen Rossing Nielsen fra Nørreballe på Midtlolland. Foto: TV2 ØST

Derfor gik der knap halvandet år, før politiet den 3. maj i år under en planlagt aktion rykkede ind på adressen og anholdte to personer. De sidder nu begge varetægtsfængslet og under mistanke for salg og videregivelse af 36 kilo hash og 1,2 kilo kokain. Politiet har desuden begrundet mistanke om, at de har tilknytning til rockergruppen Satudara.

Men der burde ikke være gået så lang tid, før der blev grebet ind. Det mener Venstres lokale folketingsmedlem Marcus Knuth, der ligesom kommunens borgmester og viceborgmester løbende har været i kontakt med Jørgen Rossing Nielsen.

- Vi har været bekymret over, at der kunne gå så lang tid, før man kunne skride ind og fængsle de to personer, siger Marcus Knuth til TV ØST.

Åbner op for at stramme bandepakken

Skal landets kommuner have lettere ved at gribe ind og smide personer ud, hvis de har relationer til rocker- eller bandemiljøet?

quote Spørgsmålet er, om bandepakken kan strikkes endnu bedre sammen

Marcus Knuth (V), folketingsmedlem

- Vi har set, at bandepakken har været et rigtig godt værktøj til at lukke en rockerborg i Maribo og senest lukke en rockerborg i Guldborgsund Kommune. Men når jeg hører om sagen fra Nørreballe, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, om bandepakken skulle være endnu bedre til netop at gå efter dem, som har relation til en rockergruppe, men som ikke selv er aktivt medlem. Det skal vi helt klar kigge på, svarer Marcus Knuth. 

180511_utryg_nabo.transfer3.jpg
Læs også
Magtesløs nabo til narkolager føler sig svigtet af kommunen
180511_utryg_nabo.transfer3.jpg
Læs også
Magtesløs nabo til narkolager føler sig svigtet af kommunen

Skal bandepakken så strammes i denne gråzone mellem rockere og folk med tilknytning til en rockergruppering?

- Der skal man tage en snak med justitsministeren (Søren Pape Poulsen (K) red.), om hvad de rigtige værktøjer er. Politiet har jo været inde hos naboerne for tre uger siden og anholdt to personer på adressen, men samtidig har den proces varet lang tid. Så spørgsmålet er, om bandepakken kan strikkes endnu bedre sammen, svarer Marcus Knuth.

Vil ramme stråmænd

Er det noget, som du vil tage op med justitsministeren?

- Det vil jeg helt klart. Jeg har en løbende dialog med ministeren om forskellige udfordringer i vores område – blandt andet om vi skal have mere lokalpoliti. Så jeg vil tage en snak med ham og sige, at vi i det her tilfælde har nogle klokkeklare eksempler på, at bandepakken ikke har haft de rigtige værktøjer. Spørgsmålet for mig er, om politiet har haft de rigtige værktøjer og om de rigtige værktøjer ville være en opstramning af bandepakken, svarer Marcus Knuth. 

Artiklen fortsætter under billedet:

Naboens og Jørgen Rossing Nielsen huse i Nørreballe.
Naboens og Jørgen Rossing Nielsen huse i Nørreballe. Foto: TV2 ØST
marcus_knuth.jpg
Læs også
Marcus Knuth: - Vi skal gøre livet surt for rockerne
marcus_knuth.jpg
Læs også
Marcus Knuth: - Vi skal gøre livet surt for rockerne

I tilfældene fra Maribo og Idestrup er det ret klart, hvad en rockerborg er, og kommunen har sammen med politiet mulighed for at lukke rockerborgene. Vil I politikere kigge nærmere på definitionen rockerborg, så man også kan ramme adresser, der eksempelvis fungerer som stråmandsvirksomhed for rockergrupper eller bander?

- Det spørgsmål bliver i hvert fald aktuelt her, efter de to personer fra Nørreballe, som blev anholdt, er blevet anholdt efter almindelig kriminalitet, og ikke fordi stedet er en rockerborg. Men hvis det er sådan, at rockerrelateret kriminalitet kunne have fremskyndet processen, så er det klart noget, vi skal se på, svarer Marcus Knuth.

BANDEPAKKE III - KAMPEN MOD ROCKERNE

Ved at bruge bandepakke III: 
  • Kan kommunerne give forbud mod anvendelse af bestemte ejendomme som samlingssted for en gruppe under bestemte omstændigheder. 

Overordnet handler pakken om: 
  • At rockere og bander skal væk fra gaderne, og de skal presses.  

Derudover er det muligt: 
  • At forbyde kriminelle at vende tilbage til deres gamle bandeområder, når de kommer ud af fængslet. 
  • At fratage muligheden for prøveløsladelse medmindre man er i et exitprogram på vej ud af bandekriminalitet. 
  • At styrke politiets kræfter til efterforskning af rocker- og bandekriminalitet. 

Kilde: Justitsministeriet 

Nyhedsoverblik