Lollandsk dreng holdt væk fra skole i 15 måneder

En tvangsfjernelsessag på Lolland er kørt fast. Far og søn lever under jorden, og sønnen går ikke i skole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I 15 måneder har en otteårig dansk dreng levet under jorden i skjul for myndighederne sammen med sin far.

Drengen har hverken været i skole eller i fritidsordning, og hans sprog er langt mindre udviklet end hans jævnaldrende.

Drengens forældre valgte i fællesskab, at faren skulle gå under jorden med sønnen i juni 2012. Det oplyser DR Nyheder.

Skulle tvangsfjernes

Det skete som konsekvens af, at Lolland Kommune havde besluttet, at drengen skulle anbringes i en plejefamilie mod forældrenes vilje.

Kommunen vurderede, at drengen ikke fik nok omsorg og tryghed i hjemmet, og at der derfor var risiko for, at hans sundhed og udvikling ville lide alvorlig skade, hvis han skulle blive i hjemmet.

Da politiet dukkede op på morens bopæl samme dag, som kommunens afgørelse blev truffet, var drengen væk. Siden har både politiet og de sociale myndigheder forgæves forsøgt at finde drengen.

Vil fortsætte med at leve under jorden

DR Nyheder har mødt den otteårige og hans far, der begge optræder anonymt.

Faren er førtidspensionist, tidligere dømt og har et misbrug i bagagen. Han føler sig uretfærdigt behandlet af Lolland Kommune og er indstillet på at leve i skjul med sin søn, indtil han får lov til at vise, at der ikke er grund til at tvangsfjerne ham.

- En løsning ville være, at man gav os en chance for at vise, at vi godt kan finde ud af at få det til at fungere, siger han.

Ekspert: Grotesk sag

Det kommer bag på juraprofessor ved Københavns Universitet, Eva Smith, at et barn kan være væk fra de danske myndigheder i 15 måneder.

- Det er grotesk, at det kan ske i Danmark, at man ikke kan finde et lille barn i så lang tid.

Ifølge hende er det myndighedernes ansvar at finde drengen og sørge for, at han kommer i skole.

Hos Lolland Kommune siger direktør for Børne- og Ungeforvaltningen, Hans Erik Lund Rasmussen, at kommunen anmeldte sagen til politiet med det samme. Siden har kommunen rykket politiet for svar mindst fire gange:

- Vi melder sagen til politiet, og så har de jo procedure for, hvordan de efterforsker sådan nogle sager. Det læner vi os trygt opad. Det er normal samarbejdsprocedure, siger han.

Politiet efterforsker sagen

Samtidig medgiver Hans Erik Lund Rasmussen, at forløbet ikke kan kaldes tilfredsstillende, når der er gået næsten 16 måneder, uden at drengen er blevet fundet.

- Jeg er sikker på, at man kan finde de fornødne forklaringer hos politiet, siger han.

Politiet vil imidlertid ikke udtale sig nærmere i sagen. Det bekræftes dog, at sagen efterforskes, at de snart håber at komme frem til et resultat, men at efterforskeren på sagen er på ferie.