Lollandsk arbejdsplads i topklasse

Center for Socialpsykiatri i Lolland Kommune er netop blevet kåret til landets bedste arbejdsplads. Ifølge medarbejderne skyldes det en høj grad af tillid og frihed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Center for Socialpsykiatri i Lolland Kommune er blevet kåret til Danmarks bedste arbejdsplads. Prisen uddeles af Great Place to Work, som er en global konsulent- og rådgivningsvirksomhed, der beskæftiger sig med arbejdsmiljø.

Ifølge medarbejderne er det især en høj grad af tillid og frihed, som gør arbejdspladsen til landets bedste.

- Det er en super god arejdsplads, man har frihed til selv at handle og gøre de ting, som man tror mest på, siger Kurt Nielsen, som de seneste tre år har arbejdet i Center for Socialpsykiatri.

- Ledelsen viser os en stor tillid, den stoler på, at vi selv er i stand til at træffe beslutninger, siger Anita Wiberg, som har arbejdet i centret i syv år.

Store forandringer

Det har taget en hel del arbejde at gøre arbejdspladsen til landets bedste. Da Michael Christensen overtog chefposten i 2007, var centret præget af  dårligt arbejdsmiljø, og han besluttede sig hurtigt for at gøre det til et fokusområde. 

Her otte år efter har arbejdspladsen høstet en hel del priser for det gode arbejdsmiljø. Hele tre gange er arbejdspladsen blevet kåret i den bedste offentlige arbejdsplads i Danmark, én gang er den blevet kåret, som den bedste offentlige arbejdsplads i Europa, og nu er den så blevet kåret som den absolut bedste arbejdsplads i hele landet.

- Det er egentlig simpelt, det er ikke raketvidenskab, vi har gennemført. Men det handler om at opføre sig ordentligt, få sagt goddag og tak for i dag, og så huske på at vi kun er mennesker, det er også okay at træde ved siden af, så griner vi lidt af det, siger centerchef Michael Christensen.

Ledelsen har aktivt arbejdet på omsorg for den enkelte medarbejder, åbenhed samt at involvere medarbejderne i strategiprocesser. Det har ført til at sygefraværet er faldet til to procent, og de penge, som før gik til dyre vikarer går nu i stedet til efter- og videreuddannelse.

Medarbejderne er da også så tilfredse med arbejdspladsen, at de har tænkt sig at blive hængende mange år endnu.

- Jeg har det godt, og så kan jeg ikke se nogen grund til at søge væk, altså jeg kan jo ikke finde en bedre arbejdsplads i hele Danmark, siger Anita Wiberg.

 


Nyhedsoverblik