¨

Lolland viser Japan vejen til grøn energi

Foto: TV ØST

Energiselskabet LOKE er med i et konsortium, der skal hjælpe med at sikre bæredygtigheden i en by, der blev smadret af tsunamien i 2011.

Japan ser med nysgerrige øjne på bæredygtige løsninger fra Lolland, når tsunami-raseret by skal genopbygges og være selvforsynende, siger kommunens borgmester.

Et af de firmaer, der er med i det danske konsortium i Higashi-Matsushima, er Lolland Kommune Energi Holding, LOKE.

De arbejder med grønne energiløsninger og tilbyder deres viden og knowhow til japanske forskere, embedsmænd, journalister og private selskaber.

Japanske meningsdannere på besøg

- Fra den 18. til den 20. januar kommer der 29 japanske journalister på besøg. Det er noget af en begivenhed, toppen af poppen, de absolut mest berømte tv-værter og journalister fra hele Japan. Flere af de anlæg, man ønsker sig i Higashi-Matsushima, skal vises frem her, siger næstformand i LOKE, Leo Christensen.

- Derefter får vi besøg af seniorforskere fra det japanske miljøministerium, der også har specifikke opgaver omkring Higashi-Matsushima.

For ham er det interessant, at firmaets metoder til et bæredygtigt miljø vækker international interesse, anerkendelse og ønsket om samarbejde.

- Samarbejdet beror primært på videndeling. Vi kan lære lige af dem, og de kan lære af os. I en globaliseret verden må man enten være kendt eller glemt, siger næstformanden.

Besøg gav samarbejdsaftale

I juli 2012 underskrev borgmesteren i Lolland Kommune, Stig Vestergaard, således en aftale med byen om et samarbejde mellem LOKE og den japanske by.

- Jeg var der for at knytte forbindelser og lave samarbejdsaftaler med den danske ambassade, så vi kan få hjælp til at sælge lokale produkter. De er interesserede i energiløsninger og vil gerne vide, hvordan Lolland producerer alternativ energi.

Vestenskov fremhæves

Han fremhæver den lollandske brintlandsby Vestenskov, hvor man lagrer vindenergi, som kan forsyne husstande med el og varme.

- De synes det er spændende at man kan lagre strøm, man ikke bruger. Det koncept vil de gerne fremme, og det er vi selvfølgelig meget interesserede i, siger Vestergaard og tilføjer:

- Vi er interesseret i at skabe en renere verden, men også i at få japanske virksomheder til at investere i Lolland. Det er jo win-win, hvis de kan bruge vores knowhow, og det samtidig kan smitte af på virksomhedsetablering på Lolland - og vores lokale virksomheder kan sælge produkter til Japan.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App