Lolland vil åbne international skole for at tiltrække udenlandske virksomheder

Politikerne i Lolland Kommune vil tiltrække familier og virksomheder til området ved at åbne en international skole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lolland rykker for alvor i forhold til byggeriet af tunnelen under Femern-bælt. Nu satser kommunen på at åbne en international skole. Det traf et enigt byråd en principbeslutning om torsdag aften.  

quote Skolen kan blive et fyrtårn for fremtiden

Tine Vinther Clausen (V)

- I Venstre er vi klart for. Det er visionært og ambitiøst. Skolen kan blive et fyrtårn for fremtiden, lød det begejstret fra Tine Vinther Clausen (V).

Formanden for Børne- og Skoleudvalget, Signe Lund (S), delte begejstringen.

- Vi politikere skal være modige og se mulighederne. Vi skal turde investere i noget nyt. En international skole kan få stor betydning for, at vi når vores langsigtede mål for kommunen, fastslog hun.

Men mod og begejstring betaler ikke regningerne.

Politikerne mangler at få en helt afgørende detalje på plads, inden den nye internationale skole kan ringe ind til første skoledag: Pengene til driften af skolen.

Bliver dyrere end en traditionel lollandsk folkeskole

Det problem udskyder politikerne til budgetforhandlingerne i byrådet. Men det kan vise sig at blive en meget svær hjemmeopgave for de folkevalgte, vurderede borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

- Vi ved, at vores eksportvirksomheder efterspørger sådan en skole. Og med Femern-byggeriet kommer der flere udenlandske virksomheder til. Men vi bliver nødt til at bremse lidt op. Lige nu mangler vi 150 millioner kroner for at få pengene til at passe i næste års budget. Først til september ved vi, hvor vi står økonomisk, sagde borgmesteren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.
Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune. Foto: TV2 ØST

Det kommer til at koste cirka tre millioner at starte skolen, og så vil driften koste yderligere knap 1,9 millioner ekstra årligt i forhold til en traditionel lollandske folkeskole. Udvalgsformand Signe Lund understregede, at det skal findes nye penge, hvis skolen skal i gang.

- Pengene skal ikke tages fra Børne- og Skoleudvalgets budget. Det vil sige, at det ikke er vores skoler eller daginstitutioner, der skal betale for en international skole, lovede Signe Lund.

Læs også
Hoteller og forretninger jubler - ansatte på Femern-forbindelsen strømmer til Lolland
Læs også
Hoteller og forretninger jubler - ansatte på Femern-forbindelsen strømmer til Lolland

Administrationen har allerede været i dialog med Maribo Gymnasium, der har plads til de nye elever. Skolen skal starte med fem klasser fra 0. til 9. klassetrin. 50 procent af undervisningen kommer til at foregå på engelsk og 50 procent på dansk.

Drømmer om at tiltrække familier og virksomheder til Lolland

Det er planen, at skolen skal åbne allerede i august 2021 og være et tilbud til børnene af de mange tusinde udenlandske arbejdere, der de kommende år skal bygge den faste forbindelse til Tyskland. Men danske børn kan også vælge det nye tilbud.

quote En international skole er et af de midler, vi kan anvende for at nå vores langsigtede mål om at øge beskæftigelsen og øge bosætningen i kommunen

Signe Lund (S), formand for Børne- og Skoleudvalget

- Skolen kan være med til at tiltrække familier og virksomheder til Lolland i fremtiden, sagde Tine Vinther Clausen.

Det er selskabet bag den faste forbindelse, Femern Belt Contractor, der har skubbet gang i skoleplanerne. Selskabet henvendte sig tidligere i år til kommunen med et ønske om at etablere en international skole.

Lolland Kommune bad efterfølgende konsulentfirmaet Globally Local om at vurdere mulighederne.

I en samlet vurdering skriver firmaet blandt andet:

Det handler om at gøre Lolland Kommune attraktiv for et bredt udsnit af befolkningen. Initiativet skal derfor ses i sammenhæng med en lang række andre initiativer i Lolland Kommune.

Med andre ord: Det her handler ikke bare om skolebørn og undervisning. Det handler om kommunens fremtid.

- En international skole er et af de midler, vi kan anvende for at nå vores langsigtede mål om at øge beskæftigelsen og øge bosætningen i kommunen, fastslog Signe Lund (S).


Nyhedsoverblik