¨

Lolland udvalgt til ambitiøst klimaprojekt

Lolland Kommune kæmper som andre kommuner med store mængder vand, både som forhøjet vandstand efter storme, men også når det regner i lange perioder.

Nakskov Havn er ofte i fare for at blive oversvømmet. Foto: Ivan Nielsen - TV ØST

1 af 2

Lolland er kendt for grøn energi, nu vil kommunen også være kendt for at være på forkant med at løse konsekvenserne af klimaforandringerne

Der er langt fra byer som Barcelona, New York, og London til Lolland. Men de store byer skal nu inspirere 20 kommuner her i landet til at udvikle nye og ambitiøse klimaplaner. Kommunerne skal være med i det danske klimaprojekt DK2020, som skal sætte skub i gennemførslen af Parisaftalens mål i Danmark. Målet er at arbejde for at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader.

31 kommuner havde ansøgt, og Lolland er altså én af de 20 udvalgte. 

- Vi har i en årrække forsøgt at markere os grønt ved at deltage i forskellige samarbejder. Alt sammen for at bringe CO2-udledningen ned. Vi har satset på grøn energi med vindmøller, og nu er der solceller på vej. Så samarbejdet her er en naturlig udvikling af vores tanke om et grønt koncept, siger Gert Mortensen (A), der er formand for Teknisk Udvalg. 

Klimaplaner er lavpraktiske

Det er blandt andet Fonden Realdania, der står bag projektet med fem millioner kroner, og planen er, at kommunerne skal arbejde med klimaplaner for, hvordan kommunerne kan ruste borgerne mod klimaforandringerne og hvordan kommunen kan undgå oversvømmelser.

– Klimaplaner er helt lavpraktiske. Vi er truet af havstigninger, og der skal vi have lavet nogle planer for de områder. Det drejer sig om både Nordlolland og Nakskov havn, hvor vi skal undersøge, om der skal installeres et højvandslukke eller etableres et dige. Det samme gælder eksempelvis på Askø og Lilleø, der i 2006 var meget oversvømmet af havvand, siger Gert Mortensen (A), der er formand for Teknisk Udvalg i Lolland Kommune. 

Læs også Nu skal det være – politikere søger om hjælp til at kystsikre

På havnen i Nakskov har hus- og virksomhedsejere i årevis levet med frygten for at området igen bliver oversvømmet. Så sent som i januar i år steg vandstanden ved Nakskov voldsomt og var vandet steget blot seks centimeter mere, så havde oversvømmelse på havnen været en realitet.

Fantastisk med opbakning

Baggrunden for DK2020 er rapporten ”Deadline 2020”, som det internationale bynetværk C40 udgav sammen med konsulentbureauet Arup i 2016 i kølvandet på Parisaftalen. Rapporten sætter en global standard for, hvordan byer og kommuner kan bidrage til at opnå Parisaftalens målsætninger. Den peger samtidig på, at op til 40 procent af Parisaftalens mål kan nås ved at gennemføre de rette klimaindsatser i verdens byer og kommuner. 

- På overordnet plan er vi gået ind i det og bruger nogle medarbejderressourcer på det, og det er fantastisk, at vi nu bliver bakket op, så vi kan udvikle os endnu mere, siger Gert Mortensen.

De 20 udvalgte kommuner mødes første gang til en workshop i Middelfart den 23. maj. 
DK2020 løber frem til april næste år og målet er, at de udvalgte kommuner skal have Deadline2020-inspirerede klimaplaner klar i slutningen af 2020.

De udvalgte kommuner er både store, mellemstore og små kommuner, de er fordelt over hele landet og tæller landkommuner, kystkommuner og bykommuner. Foruden Lolland drejer det sig om Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lejre, Lemvig, Middelfart, Randers, Roskilde, Samsø, Sønderborg, Vejle og Aarhus.

Se videoen, hvor Gert Mortensen (S), formand for teknisk udvalg i Lolland Kommune, viser hvor, der kan opstå problemer ved en oversvømmelse i Nakskov Havn.

02:47

Politikerne i Lolland kommune vil kystsikre havnen i Nakskov, der flere gange har været oversvømmet. 

Luk video

 

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App