Lolland og København hører sammen

Lolland og København Kommune har brug for hinanden. Og borgmestre vil sætte fokus på urbaniseringen i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lolland Kommune med borgmester Holger Schou Rasmussen (S) i spidsen viste mandag både vindmøller og økologisk landbrug frem til partikollegaen og Københavns overborgmester Frank Jensen.

De to borgmestre mødtes mandag for at understrege, at land og by har brug for hinanden og fordi, urbaniseringen i Danmark går så hurtigt.

-  Danmark er nødt til at se seriøst på, hvordan landet kan bindes sammen igen. Siden 2009 er befolkningen i byer med mindst 20.000 indbyggere steget med 7,6 procent, mens befolkningen i landdistrikterne er faldet med 5,2 procent, skrev borgmestrene blandt andet i et debatoplæg i Politiken.

Det oplyser TV 2.

Ifølge de to borgmestre er der ikke uoverstigeligt langt fra hovedstaden til det yderste ”Udkantsdanmark”.

- Vi er dybt afhængige af hinanden. Der er ikke noget modsætningsforhold mellem København og Lolland, sagde Frank Jensen til TV 2.

De to borgmestre har i debatindlægget i Politiken talt varmt for en ”urbaniseringskommission”, som skal undersøge forholdet mellem land og by nærmere.

-   Produktionsvirksomhederne uden for Storkøbenhavn har brug for nærheden til en international lufthavn, til universiteter og serviceerhverv i storbyen. Omvendt ville København være en søvnig provinsby. Hvis der ikke hver eneste dag kom over hundredtusind mennesker ind udefra for at arbejde i byen og bruge byens tilbud”, skrev de to borgmestre blandt andet i debatoplægget i Politiken.

Mandag mødtes de to borgmestre så på Lolland for at sætte fokus på deres ide.