Lolland og Frederikshavn drømmer om nyt skibsværft

Danmark skal have et nyt stort skibsværft, lyder det fra Christiansborg, og både Lolland og Frederikshavn Kommuner har fluks meldt sig i kampen som hjemby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens (S) udmelding om, at Danmark igen skal have et stort skibsværft, får borgmestrene i Lolland Kommune og i Frederikshavn kommune til at løbe ministeren på døren.

Begge borgmestre faldbyder sig nu med placeringen for et nyt stort dansk skibsværft.

Det fortæller DR Nordjylland.

Schou Rasmussen: Lolland perfekt

Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) mener, at området, hvor Femern-tunnelen placeres, vil være helt perfekt.

- I forhold til produktionsanlægget ved Femern Bælt-byggeriet, får man det hele foræret efter tunnelbyggeriet, mener borgmesteren på Lolland.

- Der ligger en halv milliard kroner til efterfølgende at nedlægge og reetablere området efter tunnelbyggeriet. Det kunne man udskyde og bruge til investering af skibsværftet, og bruge den etablerede havn. Så det er absolut en realistisk mulighed, siger Holger Schou Rasmussen.

2 borgmestre banker på døren

Holger Schou Rasmussen peger også på, at transportmuligheder er perfekte både til lands og til vands efter tunnelbyggeriet.

- Der kan jo hentes arbejdskraft indenfor en radius af 100 kilometer med den nye infrastruktur, siger Lollands borgmester, der nu tager kontakt til Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Det samme gør Frederikshavn-borgmester Birgit Hansen. Hun vil nemlig gerne have, at værftet bliver placeret i den nordjyske havneby.

- Vi er i gang med en havneudvidelse for små 600 millioner, så vi har lagt nogle æg i den hat, hvor vi siger, at det er det, vi skal satse på i fremtiden. Vi er klar, siger Birgit Hansen til DR Nordjylland.

Selv om der i dag kun ligger et reparationsværft i byen, så har der tidligere ligget to nybygningsværfter. Kombineret med den maritime kultur i byen, så giver det en god grobund for værftet, mener hun.

Et nyt værft kan redde 50.000 arbejdspladser

Det nye værft i Danmark skal være med til at redde 50.000 arbejdspladser i den maritime branche i hele landet, som ellers vil forsvinde til udlandet, siger Henrik Sass Larsen til Børsen.

Ministeren nævner ingen byer som eksempler, men han gør det klart, at hvis branchen kommer til ham med gode ideer, så er han blandt andet klar til at se på, om der kan tilbydes gode finansieringsmuligheder.

Peger på Lindø

Efter Lindø-værftet i Munkebo lukkede i 2009, er der ikke blevet bygget store skibe på dansk grund. Ifølge dagbladet Børsen peger folk i branchen på, at værftet skal ligge på Lindø.

Men uanset hvor et dansk værft placeres kan Danmark ikke bygge skibe lige så billigt som et kinesisk - i hvert fald ikke uden at få mange penge fra staten. Det siger Kåre Groes Christiansen, der er direktør for virksomheden Odense Maritime Technology til Fyens.dk.

Firmaet har stor succes med at hjælpe rederier og værfter verden over med at designe skibe og effektivisere værfterne.


Nyhedsoverblik