Lolland med z: Småbyer ét skridt tættere på navneændring

Beboere i tre lollandske byer er rykket tættere på at ændre byernes stavemåde. Hændelser for mere end 1.000 år siden gør, at de nu vil staves med z.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kramnitze. Tillitze. Kuditze.

Nej, det er ikke polske byer, der remses op her; det er navnene på tre byer på Lolland. Eller rettere, de bynavne, borgerne ønsker sig.

For slår man op på et kort over Lolland finder man i dag navnene i en mere dansk udgave: Kramnitse, Tillitse og Kuditse.

Uden z'er.

Men det ændrer sig muligvis snart, for vejen er formentligt snart banet for, at landets øverste myndighed for bynavne, skal vende tommelfingeren op eller ned. Kramnitze eller Kramnitse.

På det seneste møde i Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Lolland Kommune blev den endelige beslutning sendt videre til byrådet, som den 24. august kan sende sagen videre til Stednavneudvalget under Kulturministeriet.

quote For snart fem år tilbage gik vi til dem og forsøgte at få vores bynavn ændret, men fik at vide, at det ikke kunne lykkes

Flemming Vesterborg Larsen, formand i Kramnitse Beboerforening

Det vækker glæde i Kramnitse - der i skrivende stund altså fortsat staves med s - hvor den lokale beboerforening længe har kæmpet for at få z'et tilbage.

Både følelser og historik i det

En større gruppe borgere tager 24. august til byrådsmødet, hvor byrådet i Lolland Kommune skal afgøre, om man vil godkende at sende sagen videre til Stednavneudvalget. Et udvalg, beboerne tidligere har haft knapt så gode erfaringer med. 

- Der er både følelser og historik i det. For snart fem år tilbage gik vi til dem og forsøgte at få vores bynavn ændret, men fik at vide, at det ikke kunne lykkes. Og sådan var det bare, siger Flemming Vesterborg Larsen, der er formand for Kramnitse Beboerforening.

Men så satte beboerne i de tre lollandske byer en underskriftindsamling i gang, der sidenhen viste en bred opbakning til projektet. Dét har blandt andet været løftestang for den beslutning, Klima-, Miljø- og Teknikudvalget tog for nylig.

quote Den egenart, vi kan have, dér hvor vi kan have noget særligt og skille os ud med en historisk baggrund, dét er absolut til vores fordel

Henrik Høegh, formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget

Politisk støtte

Historien om de tre byer og de omstridte z'er strækker sig faktisk mere end 1000 år tilbage, da folkeslaget venderne kom til Danmark og etablerede handelsforbindelser. Venderne holdt til på det, vi i dag kender som den polske nordkyst, og det er dér, de lidt usædvanlige bynavne kommer fra.

- Folk har været helt vilde og været inde og undersøge deres historie, hvor man kan se, at z'et tidligere er blevet brugt. Så vil man selvfølgelig have den historie tilbage, og det er jo også ret 'in' at komme tilbage til sine rødder.

Viceborgmester Henrik Høegh, der også er formand for Lolland Kommunes Klima-, Miljø- og Teknikudvalg, som enstemmigt stemte forslaget videre, er begejstret for ideen, som han mener, er med til fejre det unikke på Lolland.

- Jeg har hele tiden støttet, at vi brugte det der z. Den egenart, vi kan have, dér hvor vi kan have noget særligt og skille os ud med en historisk baggrund, dét er absolut til vores fordel. Både i forhold til turisme, selvforståelse og stolthed over vores egn, siger Henrik Høegh og tilføjer, at et enstemmigt økonomiudvalg i kommunen torsdag også har sagt god forslaget.

Hvornår vil et nyt navn eventuelt kunne blive godkendt?