Lolland Kommune skal tilbagebetale millionbeløb for grønlandsk borger

Landsretten har afgjort, at Lolland Kommune har pligt til at betale for en udviklingshæmmet grønlandsk borger, som har begået kriminalitet i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danske kommuner hænger på regningen, hvis udviklingshæmmede borgere fra Grønland begår kriminalitet, mens de er anbragt i Danmark.

Det står klart efter, at der i fredags faldt dom i Landsretten i en sag mellem Sermersooq Kommune i Grønland og Lolland Kommune.

Sermersooq Kommune har rejst krav om, at Lolland Kommune skal tilbagebetale et millionbeløb for en udviklingshæmmet grønlandsk borger, der har begået kriminalitet i Danmark. Kriminalitetens karakter betød, at vedkommende boede på Kofoedsminde, da dommen blev afsagt.

Kofoedsminde, der ligger i Rødby på Lolland, er en sikret institution, der blandt andet tager imod borgere fra Grønland, som er udviklingshæmmede og har begået personfarlig kriminalitet, og dermed har en dom til sikret institution.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er ærgerlig over dommen.
Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er ærgerlig over dommen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ifølge nye fortolkninger af reglerne overgår udgift og ansvar til den danske kommune, hvis en borger under et ophold i Danmark får ændret sin grønlandske dom til en dansk dom. Denne fortolkning har Landsretten accepteret, og derfor er den grønlandske borger nu Lolland Kommunes udgift på livstid. En dom som borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er ærgerlig over.

Læs også
Grønland rejser millionkrav mod Lolland - vil ikke betale for anbragte kriminelle
Læs også
Grønland rejser millionkrav mod Lolland - vil ikke betale for anbragte kriminelle

- Et godt gammelt princip er, at man tager hånd om sine egne. Det bør Grønland også gøre, uanset hvor de grønlandske borgere befinder sig. Det er ikke rimeligt, at de danske kommuner bliver pålagt store udgifter og opgaver, som vi hverken har valgt eller kan styre, blot fordi Grønland ikke selv har de rette institutionstilbud, lyder det fra Holger Schou Rasmussen (S) i en pressemeddelelse.

- Den benhårde konsekvens bliver, at vi i Lolland Kommune kommer til at spare endnu mere på velfærden.

Vil anke til Højesteret

I Grønland har de ikke de nødvendige institutionstilbud til udviklingshæmmede borgere. Derfor tager Danmark løbende imod udviklingshæmmede borgere fra Grønland, der har begået personfarlig kriminalitet og dermed har en dom til sikret institution.

Indtil år 2018 betalte de grønlandske myndigheder selv for grønlandske borgere. Men efter at den grønlandske socialstyrelse og Social- og Ældreministeriet i Danmark begyndte at fortolke reglerne anderledes, overgår udgifter og ansvar nu til den danske kommune, som borgeren opholder sig, hvis vedkommende begår kriminalitet og dømmes under opholdet i Danmark.

Læs også
Staten betaler 250.000 kroner til grønlandske eksperimentbørn
Læs også
Staten betaler 250.000 kroner til grønlandske eksperimentbørn

Trods Landsrettens anerkendelse af den nye fortolkning har Lolland Kommune besluttet at anke dommen til Højesteret. Derudover vil Holger Schou Rasmussen (S) gå i dialog med ministeren på området.

- Som beliggenhedskommune for Kofoedsminde ser vi på baggrund af Landsrettens afgørelse ind i en retstilstand, hvor udviklingshæmmede, grønlandske borgere, der har begået personfarlig kriminalitet, bliver et ansvar og en udgift for Lolland Kommune. Det kan ikke være hensigten – det må Folketinget forventes at have forståelse for, udtaler borgmesteren.


Nyhedsoverblik