Lolland har vendt kurven - flere kommer i job

Lolland Kommune er den kommune i landet, hvor ledigheden er faldet mest over de seneste seks år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det går i den rigtige retning for Lolland.

Ledigheden i Lolland kommune er stadig høj sammenlignet med andre kommuner landet over, men antallet af ledige er faldet markant over de seneste år.

Blandt de enkelte kommuner i hele landet, er det Lolland, der har haft det største fald i antallet af ledige i de seneste seks år. Det viser tal fra Dansk Industri.

Læs også
Lolland har fået vendt nedtur: Nu kommer der jobs til kommunen
Læs også
Lolland har fået vendt nedtur: Nu kommer der jobs til kommunen

- Man kan se et mønster i, at nogle af de kommuner, hvor erhvervslivet fylder meget, er ledigheden faldet mest. Det er sådan en kommune som Lolland, siger Steen Nielsen, der er chef for arbejdsmarkedspolitik i Dansk Industri og står bag opgørelsen.

I Lolland kommune er antallet af ledige reduceret med 53 procent fra 2012 til 2018. Det vil sige, at der er 914 færre ledige i 2018 i forhold til 2012.

Kommunen er til gengæld stadig den kommune i landet, hvor ledigheden er højest. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 31,9 procent af befolkningen er på offentlig forsørgelse, når SU-modtagere ikke medregnes.

Fakta:

  • Ledighed er i dette tilfælde bruttoledighed, dvs. antallet af fuldtidsledige. Der er borgere, der ikke er i arbejde og modtager dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse.
  • Lolland er den kommune i hele landet, som har nedbragt ledigheden mest over de seneste seks år. I november 2012 var der 1.734 ledige i kommunen, og i november 2018 var der 820 ledige. Det betyder, at antallet er ledige er blevet reduceret med 914 fra 2012 til 2018. Det svarer til en reduktion på 53 pct.

Flere unge i storbyerne er ledige efter endt uddannelse

Nyuddannede fylder generelt mere blandt de ledige i dag end for seks år siden, som primært er koncentreret i de større byer, hvor de især er blevet uddannet.

quote Når vi kigger på den lange bane og væksten de næste ti år, så kommer vi til at ligge i smørhullet med halvanden time til København og halvanden time til Hamborg 

Kim Frimann, lokal-formand for Dansk Industri Lolland-Falster

- En af de udfordringer, vi har i dag med hensyn til ledighed er, at de, der tager en uddannelse, bruger lang tid på at finde det første arbejde, og dem er der mange af i de store byer, hvor universiteterne ligger. Dem er der nok ikke så mange af i Lolland Kommune, siger Steen Nielsen fra Dansk Industri, der mener, at det også kan være én af forklaringerne på, hvorfor ledigheden er faldet særligt meget netop der.

Ledigheden i Lollands kommune er faldet fra 9,9 procent i 2012 til 5,1 procent i 2018. I samme periode er ledigheden på landsplan faldet fra 6,0 til 3,9 procent. Så Lolland har haft et større fald i antallet af ledige end resten af landet.

Jobskabelse
Læs også
Nyt projekt skal få langtidsledige i arbejde
Jobskabelse
Læs også
Nyt projekt skal få langtidsledige i arbejde

Lokal DI-formand: Antallet af ledige kan nedbringes endnu mere

Ifølge den lokale formand for Dansk Industri Lolland-Falster skyldes faldet i antallet af ledige, at der er godt gang i erhvervslivet, og at samarbejdet med kommunen fungerer godt.

- Der er virksomheder, der etablerer sig på Lolland-Falster. MHI Vestas er en, der kommer tilbage. Men der er også andre typer af virksomheder, der gør sig klar til Femern-projektet. Og Storstrømsbroen er allerede i gang. Generelt er der bare en masse virksomheder, som har haft en positiv udvikling.

quote Det kan godt være det er overraskende for folk ude fra, men det er ikke så overraskende for os, der er her

Kim Frimann, formand, Dansk Industri Lolland-Falster

- Det kan godt være det er overraskende for folk ude fra, men det er ikke så overraskende for os, der er her, siger Kim Frimann.

Og han mener, at der er potentiale for at få endnu flere i arbejde. Men det kræver, at kommunen og virksomhederne fortsætter det gode samarbejde.

- Der er de eksisterende virksomheder, der har brug for arbejdskraft i fremtiden, og så er der de virksomheder, der flytter hertil på grund af det aktivitetsniveau, der vil være her de næste ti år. Det gør jo, at hvis vi er gode til at samarbejde med kommunen, så kommer det af sig selv. Men vi skal også være gode til at uddanne og kvalificere folk og samarbejde med erhvervsskolerne, siger Dansk Industri-formanden fra Lolland-Falster.

- Når vi kigger på den lange bane og væksten de næste ti år, så kommer vi til at ligge i smørhullet med halvanden time til København og halvanden time til Hamborg med Femern, som nu principielt også er blevet vedtaget i Tyskland, siger Kim Frimann.

Færre ledige i hele landet

Siden november 2012 er ledigheden på landsplan faldet med 54.000 personer. Det er et fald på 34 procent målt i forhold til antallet af ledige i november 2012.

- Det viser jo, at det går rigtig godt på vores arbejdsmarked, og der er skaffet mange nye jobs i virksomhederne, siger chef for arbejdsmarkedspolitik Steen Nielsen

MHi Vestas
Læs også
MHI Vestas udvider fabrikken i Nakskov
MHi Vestas
Læs også
MHI Vestas udvider fabrikken i Nakskov

Ifølge Dansk Industri er der over 200.000 flere arbejdspladser i Danmark, end der var i 2012. Og stigningen ses primært i den private sektor.

- Arbejdspladser blev tabt, da krisen kom i 2008-2009, hvor der blev afskediget flere end 100.000 mennesker. Men arbejdspladserne er nu vendt tilbage indenfor de seneste seks år. Den private sektor har fået flere opgaver, og det er gået godt herhjemme, siger Steen Nielsen fra Dansk Industri.

- Det betyder, at når man bliver ledig i dag, er man typisk ikke ledig i så lang tid. De fleste der bliver ledige, finder som regel et nyt arbejde inden for ganske få måneder.  


Nyhedsoverblik