Lolland har landets næststørste vækst i antallet af job

Beskæftigelsen i Lolland Kommune er steget med otte procent på et år. Viceborgmester er ikke i tvivl om, at Femern-byggeriet er årsagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det seneste år har været en regulær jobfest herhjemme.

Fra 2. kvartal 2023 til samme periode i år er der kommet 32.800 personer ekstra i beskæftigelse. Det viser en særkørsel fra Danmarks Statistik, som Dansk Erhverv har fået foretaget.

Mens det er store kommuner som København, Aarhus og Aalborg, der trækker en stor del af væksten, stikker Lolland ud med landets næststørste procentuelle vækst i beskæftigelsen. 

På sydhavsøen er 1.300 personer kommet i arbejde i løbet af året, hvilket svarer til otte procent af arbejdsstyrken. Det er den næststørste stigning på landsplan - kun slået af Gladsaxe med 10 procent.

Femern skaber job

Tallene overrasker ikke Henrik Jacobsen (K), der er viceborgmester og næstformand for Økonomiudvalget i Lolland Kommune.

- Det er primært drevet af Femern-byggeriet. Vi arbejder på og forventer, at det fortsætter efter byggeriet, fordi vi har flere erhvervsudviklingsprojekter i gang, siger han.

Antallet af lønmodtagere i kommunerne

Danmarks Statistik har opgjort væksten i lønmodtagerbeskæftigelsen fra 2. kvartal 2023 til 2. kvartal 2024. For kommunerne i TV2 ØSTs sendeområde ser tallene således ud:

Lolland: +1.300 (8 procent)

Kalundborg: +1.100 (5 procent)

Ringsted: +300 (2 procent)

Holbæk: +200 (1 procent)

Faxe: +200 (1 procent)

Sorø: +100 (1 procent)

Odsherred: +0 (0 procent)

Slagelse: +0 (0 procent)

Stevns: +0 (0 procent)

Vordingborg: -100 (-1 procent)

Næstved: -200 (-1 procent)

Guldborgsund: -200 (-1 procent)

Kilde: Damarks Statistik for Dansk Erhverv

Blandt de kommende projekter er et nyt stort erhvervsområde ved Maribo. Her er jorden solgt, men der er endnu ikke bygget noget.

Henrik Jacobsen håber, at beskæftigelsen kan holdes på samme niveau i de kommende år, men forventer ikke, at der bliver tale om en vækst, før Vestas udbygger sin produktion i Nakskov. 

Stilstand i Slagelse

Anderledes ser tallene ud i Slagelse, hvor væksten i antallet af job det seneste år er et stort rundt 0.

- Det behøver ikke være negativt, siger Jane Dahl (K), der er formand for kommunens Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalg.

quote Det er ikke godt nok, for vi er i et område, der er i vækst.

René Christensen (M), formand for beskæftigelsesudvalget i Guldborgsund Kommune

Hun formoder, at stilstanden skyldes, at bygge- og anlægsbranchen, der fylder meget i Slagelses erhvervsliv, har været udfordret af højere materialepriser, højere renter og mangel på arbejdskraft. 

- Det er klart, at vi skal have skabt flere job. Vi har lavet en ret ambitiøs erhvervsstrategi, der har netop jobskabelse som et centralt element, siger hun.

Guldborgsund i minus

Det er heller ikke blevet til flere job i Lollands nabokommune, Guldborgsund. Her er der 200 færre job fra 2023 til 2024, svarende til en nedgang på en procent.

Det ærgrer formanden for Beskæftigelsesudvalget, René Christensen (M). 

- Det er ikke godt nok, for vi er i et område, der er i vækst. Det er ikke en katastrofe, at vi går en smule tilbage, men vi skal blive bedre til at udnytte, at der er gang i området, og derfor må vi spørge os selv, om vi gør det godt nok, siger han.

Læs også
Kalundborg har "bemærkelsesværdig" vækst i job
Læs også
Kalundborg har "bemærkelsesværdig" vækst i job

København tager førertrøjen

René Christensen forventer, at et nyt erhvervsområde ved Nørre Alslev kommer til at bidrage med flere job.

- Vi har oplevet en del interesse fra virksomheder, men det vigtige er jo, at vi får skovlen i jorden, siger René Christensen.

På landsplan er der 59 kommuner, der fra 2. kvartal 2023 til samme periode i år har fået flere job, mens 39 kommuner har oplevet tilbagegang. 

Målt på personer er fremgangen størst i København med 10.700 nye job. 

Høje-Taastrup befinder sig på sidstepladsen med et tab på 700 job.


Nyhedsoverblik