Lolland har Danmarks laveste levealder

Nye tal viser, at Lolland Kommune ligger absolut i bunden, hvad angår middellevetiden. De er mere end fem år bagefter kommunen med højeste levealder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgerne i vores region dør tidligere end i resten af landet. Kommunerne i TV ØSTs sendeområde ligger næsten alle sammen under landsgennemsnittet for, hvor gamle vi bliver. Og i Lolland Kommune står det særligt slemt til.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

På Lolland bliver borgerne i gennemsnit kun 76,9 år, hvilket er 3,2 år under landsgennemsnittet på 80,1 år.
Det mener Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), at der bestemt én årsag til.

- Det hænger sammen med, at der forskellige typer grupperinger af folk. Vi ved, at jo højere uddannelse man har, jo længere lever man. Og Lolland er jo et område, hvor folk har lavere uddannelse end de har i for eksempel Rudersdal, siger han til TV ØST.

Når Holger Schou Rasmussen (S) nævner Rudersdal, er det, fordi den kommune ligger øverst i statistikken med en gennemsnitslevetid på 5,5 år længere end Lolland Kommune.

Jo lavere uddannelsesniveau du har, jo højere risiko er der for at få et opslidende arbejde, siger Annette Palle Andersen

Boligpriserne skævvrider

Grunden til, at dem på overførselsindkomst og pensionister kommer til Lolland Kommune, er ifølge Holger Schou Rasmussen (S), at boligpriserne skævvrider demografien.

- Jeg tror helt klart, at eftersom der er områder med billigere boliger, tiltrækker det også folk med lavere indkomster og lavere uddannelser. Derfor tror jeg også, at hvis man ikke drejer på det hjul, så betyder det, at forskellen bliver endnu større mellem kommunerne, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Alder og uddannelse går hånd i hånd

Det har betydning for levealderen, om man har ingen-, kort- eller lang videregående uddannelse. Det fortæller Annette Palle Andersen, programchef på ”Broen til Bedre Sundhed”, som er et udviklingsprogram i Region Sjælland, der går ud på at skabe mere sundhed og mindre ulighed på Lolland og Falster.

- Uddannelsesniveauet influerer på, hvilke risikofaktorer man er udsat for og evne til at reducere nogle af disse risikofaktorer. Jo lavere uddannelsesniveau du har, jo højere risiko er der for at få et opslidende arbejde, siger hun til TV ØST.

Derfor mener Holger Schou Rasmussen også, at det må være forklaringen på Lollands bundplacering.

- Jeg kan glæde mig med, at ingeniøren på Lolland lever lige så længe som ingeniøren i Rudersdal. Der er bare 10 gange flere ingeniører i Rudersdal. Jeg er også sikker på, at førtidspensionisten lever lige så længe på Lolland som i Rudersdal, men der er bare flere førtidspensionister på Lolland, forklarer han.

Men hvorfor er det, at uddannelse og ledighed spiller sådan en rolle? Annette Palle Andersen mener, at det økonomiske aspekt spiller en rolle. For det har betydning for boligforholdene og adgangen til sunde valgmuligheder. 

Vi kan ikke gøre noget ved problemet, siger borgmester Holger Schou Rasmussen

Borgmester: Vi kan ikke gøre mere

Holger Schou Rasmussen (S) anerkender problematikken i den lave levealder, men han mener, at kommunen gør, hvad de kan for at komme problemet til livs. Han siger, de manglende arbejdspladser er noget, de ikke selv kan klare.

- Vi kan ikke gøre noget ved problemet. Vi har jo fra Lollands side mistet 600 statslige arbejdspladser siden kommunesammenlægningen, og der er en del akademiske arbejdspladser i mellem. Samtidig har vi igennem 00’erne oplevet, at ret meget af vores produktion og industri er forsvundet, siger han.

Holger Schou Rasmussen mener, at Lolland Kommune gør lige så meget som Rudersdal Kommune for at forebygge sundheden. Og han siger, forskellen er, at Rudersdal har større andel højt uddannede, og Lolland har større andel på overførselsindkomst.

Hvis det er tilfældet, bør I så ikke gøre endnu mere end Rudersdal for at hjælpe de svage borgere?

- Det vil vi også gerne, men nu er det jo ikke os, der skal sørge for læger og sundhedsvæsen. Det er Regionerne, og de har i forvejen svært ved at få læger herud. Og de kommuner, der har flere førtidspensionister og lignende, de har jo også færre penge til at gøre noget ved det, siger Holger Schou Rasmussen (S).

Han mener, at der skal være en national indsats for at komme dette problem til livs.

Man kan godt tage aktive skridt

Annette Palle Andersen tror dog godt, at man fra kommunens side kan gøre noget. Hun roser blandt andet Guldborgsund Kommune for at indføre rygefri arbejdstid. Dermed er der potentielt 5.000 borgere i den kommune, der bliver sundere.

Det mener hun også, man kan gøre i Lolland Kommune. Og som enkeltstående faktorer vurderer hun, at det vil være vigtigst at tage fat på rygning.

Hun understreger dog også, at det klart bedste for at hæve levealderen vil være at fokusere på uddannelsen.

- For mig at se, og det vil de fleste sundhedseksperter sige, så skal man hæve uddannelsesniveauet. Det er den allerbedste vaccination mod den ulighed i sundheden, som vi gerne vil til livs, slutter Annette Palle Andersen.

 

 
 

 

 

 


Nyhedsoverblik