Lolland går foran med eksotisk afgrøde: Kan give landmænd en større indtjening

Quinoa-dyrkning hitter som aldrig før i Danmark, og det er især de lollandske landmænd, der går foran med dyrkningen af den eksotiske afgrøde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Quinoa er det nye sort.

I hvert fald hvis man spørger landmændene på Lolland. 

De lokale landmænd går foran med dyrkningen af den eksotiske afgrøde, der ellers hidtil kun har vokset i Sydamerika. I Danmark er arealet, der dyrkes med quinoa, mangedoblet de sidste par år.

quote Jeg har udvidet arealet fra én hektar i 2016 til 12 hektar i år

Hans Peter Rasmussen, landmand

Det viser tal fra Landbrugsstyrelsen.

Alternativ til sukkerroer

En af dem, der har udvidet sit areal markant med quiona-dyrkning, er Hans Peter Rasmussen fra Rødby.

- Det går godt, kan man sige. Jeg har udvidet arealet fra én hektar i 2016 til 12 hektar i år, fortæller Hans Peter Rasmussen til TV ØST.

Hvad er quinoa?

Han er en blandt mange landmænd fra Lolland, der siden erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster satte gang i forsøgsdyrkningen af quinoa i 2016, har satset på afgrøden.

- Vi gør det, fordi vi er ude efter at finde et alternativ til sukkerroer. For efter sukkeret er sat frit på verdensmarkedet, er støtten faldet til sukkerroer, og samtidig er der større konkurrence på området, så vi er nødt til at se os om efter andre afgrøder, der kan skabe en indtjening, forklarer Hans Peter Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Trives i klimaet

Ifølge forvaltningschefen fra erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster er landmændene på Lolland særligt dygtige til dyrkningen af quinoa.

- Det kræver et godt landmandskab og et specielt maskineri, og så kræver det nogle virksomheder, der kan håndtere frøet efter høsten og alt det har vi på Lolland Falster. Steffen Lund, forvaltningschef, Business Lolland-Falster.

Den eksotiske afgrøde trives da også hos Hans Peter Rasmussen, selvom den oprindeligt blev dyrket under varmere himmelstrøg.

Det kan man bruge quinoa til:

- Sidste år havde vi en meget våd høst, men det lykkedes alligevel at få en tilfredsstillende quinoa-høst i hus. Og i år ser det ud til, at den trives rigtig godt på trods af det tørre vejr, siger Hans Peter Rasmussen.

Han forklarer dog, at der også er udfordringer ved at dyrke quinoa.

- Det er en spændende afgrøde, men der er også nogle udfordringer med den. Den er lidt vanskelig på den måde, at man ikke kan sprøjte mod ukrudt, fordi den simpelthen ikke tåler kemi, så man er nødt til mekanisk at fjerne ukrudt. Så er det også en afgrøde, man høster sent – først omkring september, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter videoen.

TV ØST fortalte for to år siden historien om den nye afgrøde. Se indslaget fra 2016 her.

Landmænd klar til nyt

Ifølge Landbrugsstyrelsen er quinoa-succesen et tegn på, at danske landmænd er omstillingsparate.

- Det her er et godt eksempel på, at danske landmænd er klar til at afprøve nye afgrøder, når der viser sig et marked for det. Højværdiafgrøder, som eksempelvis quinoa, kan være med til at give landmanden en større indtjening end traditionelle afgrøder som hvede, raps og byg. Det er derfor rigtig positivt, at der er villighed til at tage udfordringen med nye afgrøder som quinoa op, siger Knud Bjerre, specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen. 

Hans Peter Rasmussen dyrker andre afgrøder udover quinoaen, men håbet er, at den eksotiske afgrøde vil slå sig fast på det danske marked.

Det er planen, at man vil bruge den dansk-dyrkede quinoa til en quinoa-drik.