Lolland bugner af grøn strøm - nyt samarbejde skal udbrede den gode energi

SEAS-NVE er nyeste medlem i et partnerskab, der arbejder for at gemme grøn strøm fra vindmøller på Lolland til vindstille dage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når vinden blæser, og solen skinner, så leverer vindmøller og solceller på Lolland i dag i overflod af grøn energi.

Øen producerer over et år otte gange så meget strøm, som der er behov for.

quote Der findes dage, hvor vi kan forsyne hele landet, det skal vi kunne finde ud at holde fast i

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Ind til videre har man forsøgt at sende overskudsstrømmen til København og etableret varmepumper til at lagre den grønne strøm i form af varme, som gemmes i buffertanke.

Dette er foregået i partnerskab mellem Lolland Kommune, Københavns Kommune, Forsyningsselskabet HOFOR og GATE 21 under navnet REn Energi Lolland, REEL.

Dage med nok strøm til hele landet

Samarbejdet har eksisteret siden 2016, og nu bliver SEAS-NVE en del af partnerskabet. Udover penge bidrager aktørerne i partnerskabet også med viden.

SEAS-NVE er en af landets største andelsejede energiselskaber. At få SEAS-NVE med i samarbejdet tilfører ifølge Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune, det eksisterende samarbejde endnu flere muskler og strenge at spille på, når den grønne strøm fra Lolland skal distribueres eller gemmes til overskyede og vindstille dage.

- Der findes dage, hvor vi kan forsyne hele landet, det skal vi kunne finde ud at holde fast i, siger Holger Schou Rasmussen til TV2 ØST.

Der er derfor brug for energidistribution i storskala, hvis den grønne strøm ikke skal gå til spilde, påpeger han.

- Energinettet på Lolland er ikke stærkt nok til at få alt den energi, vi producerer på Lolland, ud af egnen. Det er måske en fordel i forhold til at tænke nyt i forhold til lagring af energi og få systemerne til at spille sammen, siger Holger Schou Rasmussen.

Fakta om elproduktionen på Lolland

Vil sætte strøm til Femern-forbindelse

Borgmesteren peger på, at udfordringerne i at kunne gemme strøm fra vindmøller og solceller rækker langt ud over Lolland Kommune.

I hele Danmark og mange andre steder i verden er det en udfordring at få produktionen af strøm fra møller og solceller til at spille sammen med forbruget.

Det er ambitionen, at Lolland her kan være med til at vise vejen:

- Vi skal finde ud af, hvordan vi udnytter energien optimalt. En af de tanker, jeg gør mig, er, om vi kan levere grøn energi til den store fabrik, der skal bygge Femern-forbindelsen, Holger Schou Rasmussen og tilføjer:

- Den grønne strøm, vi producerer på land, kan i dag kan sagtens konkurrere med fossile brændsler på pris, men vi står i en situation, at vi skal kunne håndtere overskudsstrømmen.

En hård nød at knække

Planen er, at man i de kommende år vil teste flere muligheder for at balancere strømforbruget i andre sektorer, som f.eks. i detailhandlen, fjernvarmen og transportsektoren:

- En af de hårde nødder at knække i den grønne omstillingsproces er at få skabt en balance mellem produktion og forbrug af grøn strøm, siger Henrik Wej Petersen, enterprisedirektør i SEAS-NVE, og tilføjer:

- Vi har brug for at undersøge forskellige muligheder for populært sagt at flytte noget af strømforbruget derhen, hvor vinden blæser, så vi bedst muligt udnytter den grønne strøm og ikke behøver overdimensionere elnettet til de mest markante spidsbelastninger.