Lolland billigst til administration: - Vi har gået alle områder igennem med en tættekam

Ny rapport placerer Lolland Kommune på en førsteplads, når det kommer til at bruge færrest penge på administration.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sammenlignet med resten af Danmark er Lolland Kommune bedst, når det handler om at skære ind til benet på udgifter til administration og ledelse.

Ifølge en rapport fra Social- og Indenrigsministeriet bruger Lolland Kommune 19 procent mindre til administration, end man skulle forvente.

Dermed ligger kommunen nummer et på listen, som er udarbejdet af Social- og Indenrigsministeriets benchmarkingenhed. Opgørelsen viser forholdet mellem kommunens udgifter til administration holdt op imod det niveau, man kunne forvente på baggrund af rammevilkår.

quote Alle har holdt for, borgere og ansatte – nogle gange også ud over rimelighedens grænser

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune

- Vi leder kommunen billigst i forhold til det, der vil være brug for, sammenlignet med andre kommuner, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S) til TV2 ØST og tilføjer:

- Præmissen er den, at når vi skal håndtere en masse opgaver for fællesskabet Danmark med anbragte børn, der flytter til og folk uden arbejde, så kræver det noget administration – men vi gør det rigtig billigt.

Og det betyder ifølge borgmesteren alt andet lige, at der er flere penge til velfærd ude hos borgerne.

- Vi vil hellere bruge pengene på at drive velfærd – og derfor er jeg glad for at se, vi i hvert fald ikke bruger pengene på administration – det har vi fået guldmedalje for, vi er landets billigste i forhold til det behov, vi har for at drive administration, siger borgmesteren.

Billigst trods øget forbrug

Ifølge Holger Schou Rasmussen er opgørelsen mere retvisende, end hvis man bare kigger i Danmarks Statistik.

- Man er nødt til at holde det op imod den opgave, der skal løftes, påpeger han.

For ser man på de rene tal, så bruger Lolland Kommune 9.214 kroner per indbygger til administration, hvilket er et pænt stykke over mange andre af landets kommuner. Og ser man over de seneste to år, er kommunens samlede administrationsudgifter steget med 13,35 procent.

Borgmesteren så gerne, at der blev lavet tilsvarende benchmark på andre områder som hjemmepleje, skole og anbringelser i forhold til det behov, den enkelte kommune har.

- Med til historien hører selvfølgelig også, at Lolland Kommune som andre provinskommuner har mærket den fulde vægt af årtiers centraliseringer og af et udligningssystem, der ikke støtter op om de kommuner, der står med flest af fællesskabets opgaver, siger han og peger til eksempel på, at hvert tredje barn, som er flyttet til Lolland Kommune de seneste fem år, har haft en børnesag med fra en anden kommune.

- Derfor har vi været tvunget til at gå alle områder i kommunen igennem med tættekam, til at trimme og skære. Det gælder over en bred kam, og det gælder også på vores ledelse og administration. Alle har holdt for, borgere og ansatte – nogle gange også ud over rimelighedens grænser.

Håber at skubbe til udligningsdebat

I Lolland Kommune håber man på, at rapporten kan skubbe til debatten om de enkelte kommuners bidrag til fællesskabet i form af udligningsreformen, hvor Lolland Kommune som bekendt ikke fik nær så meget, som ifølge borgmesteren er nødvendigt for, at budgetterne kan hænge sammen.

Generelt er kommunerne her i regionen gode til at holde igen med de administrative udgifter. Holbæk følger med 18 procent skarpt efter Lolland, men alle på nær Ringsted og Slagelse kommuner ligger mindst seks procent under det, man kunne forvente.

I Slagelse ligger man en procent over, og i Ringsted stemmer forbruget på administration overens med det, man kan forvente på baggrund af kommunens rammevilkår.