Lokalsamfund kæmper for z'et: Nu afleverer de underskriftsindsamling

Borgerne i Kramnitse - nu også Tillitse og Kuditse - vil have byerne stavet med z. Derfor har de afleveret en underskriftsindsamling til borgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De har længe kæmpet for at for ændret deres bynavn. 

Borgerne af Kramnitse på Lolland vil nemlig have, at byen skal staves med z. Og nu handler det ikke kun om Kramnitse. Også byerne Tillitse og Kuditse vil have deres bynavne stavet med z. 

Efter TV ØST's omtale af sagen tilbage i maj måned, udtalte formanden for Stednavne Udvalget, at borgerne skulle gennemføre en underskriftsindsamling for at komme videre. 

Derfor har borgerne i dag afleveret en underskriftsindsamling, hvor 95 procent af borgerne fra de tre byer har skrevet under. 

- Jeg synes, det gik udmærket. Jeg synes, det er positivt. Han ser ud til, at han gerne vil gå ind for vores sag. Og jeg har de bedste formodninger om, at det nok skal lykkes, siger Lena Liebst fra Kramnitse. 

Hvorfor så vigtigt?

S eller z. Hvorfor er det så vigtigt?

- Det er vel ligesom, hvis du fik dit navn stavet forkert. Det vil man gerne have rettet. Og sådan har vi det. Vi synes, s'et er forkert og sådan har vi det alle sammen. Det er også derfor, vi har lavet underskriftsindsamlingen, hvor vi har fået 95 procent af alle medborgers underskrift. 

På byskiltet står der s. Hvorfor er det så ikke det, der er det rigtige? 

- Fordi det er forkert. Nu har vi rettet det og sat klistermærker på, så vi har vores z'er, som vi gerne vil, siger Lena Liebst. 

- Nu tror jeg på, at vi får det, som vi gerne vil have det. 

Læs også
Landsby kæmper for eget bynavn: Vil have z´et tilbage
Læs også
Landsby kæmper for eget bynavn: Vil have z´et tilbage

Borgmester tager det videre

Borgmester, Holger Schou Rasmussen, tager nu underskrifterne med videre på et byrådsmøde i august. Er der flertal for at ændre navnene på de 33 kommunale skilte, kan der sendes en ny ansøgning til Stednavne Udvalget under Kulturministeriet, som dernæst skal tage stilling til det. 

- Det er voldsom lokal opbakning, siger borgmesteren.

- Jeg tror, det er rimelig realistisk, at vi sender en opfordring til udvalget om at give tilladelse. 

Holger Schou Rasmussen forventer, at der tidligst vil ligge en afgørelse fra Stednavne Udvalget i august 2018.

- Først og fremmest er det Stednavne Udvalget, der afgør det her. Vi kan kun opfordre fra kommunens side, at vi bakker op om det skifte. Hvis Stednavne Udvalget siger, at det kan ikke lade sig gøre, så er der sådan set ikke så meget at gøre, siger han. 


Nyhedsoverblik