Lokale i Nakskov: - Der skal simpelthen bare gang i gaden

Gratis husleje det første år for iværksættere skal skabe liv i Nakskov. Et initiativ, som både udlejere og forretninger bakker op om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et nyt initiativ skal skabe liv i Nakskovs gågade. 

Det er i hvert fald intentionen bag initiativet fra Business Lolland-Falsters, som tilbyder iværksættere gratis husleje det første år. 

Projektet er i samarbejde med Handelsstandsforeningen Nakskov Handel & Erhverv. Det eneste de nye lejere skal betale er driftsomkostningerne. 

Lokalerne stilles til rådighed af ejere, som ønsker at bakke op om projektet. Og én af dem er Morten Andersen. Han er selv iværksætter og har fire ejendomme i Nakskov. 

- Det er utrolig vigtigt, at vi har en attraktiv gågade i Nakskov. Vi har for mange tomme lokaler, og det synes jeg, vi skal gøre noget ved. Og som ejer af ejendommen, synes jeg, at vi har et ansvar til at være med til at fylde dem op. Tomme lokaler er ikke til gavn for hverken byen eller nogen andre, siger Morten Andersen til TV ØST.

quote Det kan jo godt være lidt trist om morgenen, når begge ens naboer ikke er der

Nike Oestberg, indehaver af Rygebanditten

Trist morgen uden naboer

Også naboerne hilser det nye tiltag velkommen. Blandt andre Nike Oestberg. Han er indehaver af Rygebanditten.

- Jeg synes, det er en fantastisk idé, siger han.

- Personligt synes jeg, at vi trænger til at få fyldt lokalerne ud, og det kan jo godt være lidt trist om morgenen, når begge ens naboer ikke er der. Der er også sammenhold ved at have forretninger hernede. Jo flere vi er, jo flere besøger byen og jo mere giver vi til os alle. 

Iværksætterbutik Nakskov
Læs også
Et års gratis husleje skal lokke iværksættere til Nakskov
Iværksætterbutik Nakskov
Læs også
Et års gratis husleje skal lokke iværksættere til Nakskov

Gang i gaden

Antallet af ledige lokaler er sådan set faldende i Region Sjælland. Det viser tal fra Lokalebasen.dk. Siden januar 2015 er antallet af ledige, annoncerede lokaler faldet med 21,4 procent. På landsplan er tallet 4,7 procent.  

Men det ændrer ikke på, at Morten Andersen mener, at der trænger til at blive skabt mere liv i Nakskov.

- Det skal give noget liv i gågaden. Der skal simpelthen bare gang i gaden, siger Morten Andersen.

- Vi får nogen ind, vi får liv i byen, vi får noget liv i lokalerne, vi får nogen til at betale driftsomkostninger. Som ejer er det fint, at de ikke bare står og forfalder de ejendomme her. Vi skal have liv i dem, der skal ske noget. Og det hjælper os alle sammen. 

Fordel som ejendomsejer

quote Det er en stor fordel som ejer, at der sker noget

Morten Andersen, iværksætter

Det er som nævnt det første år, hvor der er gratis leje. Og selv om Morten Andersen ikke tjener nær så meget på udlejningen, så ser han fordele ved projektet.

- Jeg vil hellere have en lav leje i en kort periode, og så leje den ud i ti år, fremfor at jeg vil have den stående tom i fem-seks år og ikke får noget ind overhovedet, og hvor jeg kan se, at det bare står og forfalder. Så det er en stor fordel som ejer, at der sker noget, siger Morten Andersen.

Det kan ses på bundlinjen

Ifølge Morten Andersen kan man nemt komme til at betale 10.000-15.000 kroner om måneden plus driftsomkostninger for et lokale i Nakskov. Og det er mange penge for en iværksætter, der intet kundegrundlag har endnu, påpeger han. 

- Kan vi fjerne det, så sparer de jo i hvert fald 120.000 kroner om året i omkostninger. Og det kan ses på bundlinjen, siger han.

- Det er iværksættere, der skal prøve at komme i gang. Og omkostninger til husleje kan være en tung post. Hvis man fjerner den, har de pludselig mulighed for at lave mere markedsføring, få nogle billigere varer hjem - simpelthen komme godt i gang. Det er i hvert fald en af mine bevæggrunde.