Lokale frygter turistbombe - fond vil bygge besøgscenter i lille havneby

Dodekalitten har allerede skabt parkeringskaos i den lille by Kragenæs. Nu frygter de lokale for planerne om et nyt besøgscenter på havnen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Parkeringskaos og trængsel fylder allerede i den lille by Kragenæs på Lolland, der har omkring 90 indbyggere. 

Byen danner ramme om havnen, som er den eneste adgangsvej til Fejø, Femø, Vejrø og Askø. 

quote Turister skal bydes velkomne på en ordentlig måde

John Pedersen, ejer, Kragenæs Marina Lystcamp

Lolland Kommune og Fonden Dodekalitten har drømme om at bygge et nyt besøgscenter i Kragenæs, der skal servicere byens, øernes og kunstværket Dodekalittens mange turister. Men de lokale har fået nok af turister, der parkerer overalt på byens eneste hovedvej.

- Vi er ikke begejstrede overhovedet. Det vil være en katastrofe for befolkningen hernede, og der vil være så meget mere trafik, end hvad vi allerede har, siger Kirsten Jensen Vaughan, som er formand i beboerforeningen.

Dodekalitten ligger lidt uden for Kragenæs og på en klar solskinsdag, er der udsigt ned til havnen.
Dodekalitten ligger lidt uden for Kragenæs og på en klar solskinsdag, er der udsigt ned til havnen. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir

Når det ikke lige er en grå regnvejrsdag, så valfarter turisterne til Kragenæs og Dodekalitten, der ligger lidt syd for byen. I år har der været omkring 100.000 gæster. Derfor har beboerne i Kragenæs allerede fået en forsmag på,  hvad der kan være i vente fremover.

- Hele det grønne område derovre har været parkeringsplads for folk, der skal besøge Dodekalitten. Vi har flere ældre, der ikke kan krydse vejen og handle, fordi folk kører for stærkt, og der har været turistbusser der holder dér, hvor de almindelige busser skal samle folk op, fortæller Kirsten Jensen Vaughan til TV2 ØST. 

Kirsten Jensen Vaughan og John Pedersen. Begge hilser de turister velkomne, men de efterlyser mere ansvar fra Lolland Kommunes side.
Kirsten Jensen Vaughan og John Pedersen. Begge hilser de turister velkomne, men de efterlyser mere ansvar fra Lolland Kommunes side. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir

John Pedersen er ejer af campingpladsen, der har udsigt udover havnen. Han mener heller ikke, at placeringen af besøgscentret på havnen er god. 

- Vi fik jo lidt en forsmag i sommer, og der kom kaotiske tilstande. Vores kunder kan godt lide havnemiljøet, og det er vigtigt for os at bevare det, fortæller han.

Både campingejeren og formanden i beboerforeningen hilser stadig turister velkomne.

- De turister skal bydes velkomne på en ordentlig måde, men det er op til fonden og kommunen at overtage værtsskabet. Det skal de ikke bare overlade til byens borgere, mener campingejeren.

Vil have placering på selve havnen

Havnen i Kragenæs er det sidste, man kommer til, når man passerer igennem byens hovedgade. Lige nu er der to placeringer, hvor Fonden Dodekalitten overvejer at bygge besøgscentret. 

Grafik: Nick Abildgaard
Grafik: Nick Abildgaard

Ifølge helhedsplanen bør besøgscentret ligge på hjørnet i nærheden af den lokale sejlklub eller ude på molen foran.

quote Der vil være højere besøgstal, og derfor står vi fast på, at det skal ligge på selve havnen.

Michael Schelde, formand, Fonden Dodekalitten

Beboerforeningen vil i stedet have centret væk fra havnen og ud af byen, og derfor har den foreslået to alternative placeringer.

Enten på marken syd for Klinkeskov med en nyetableret vej, som leder udenom byen, eller lidt vest for selve Dodekallitten. Michael Schelde, der er formand i Fonden Dodekalitten, holder dog fast på, at den bedste placering er på havnen.

- Der vil være højere besøgstal, og derfor står vi fast på, at det skal ligge på selve havnen. Hvis det skal ligge et andet sted, er udfordringen, at vi står i fredet område, og det vil sige, at vi måske er fem til ti år henne, før vi kan få det her etableret. Det vil være ærgerligt, for der er momentum nu, fastslår han. 

Michael Schelde, formand i Fonden Dodekalitten. Drømmeplaceringen er på selve havnen og ikke syd for byen.
Michael Schelde, formand i Fonden Dodekalitten. Drømmeplaceringen er på selve havnen og ikke syd for byen.

Selve besøgscentret skal tilbyde information til gæster og turister om området, øerne, gravhøj og tidligere borg samt Dodekalitten. Derudover er planen, at der skal være en tilhørende restaurant. 

Lolland Kommune har ikke sat penge af til infrastruktur 

Kirsten Jensen Vaughan fra beboerforeningen mener, at selvom det er Fonden Dodekalitten, der finansierer besøgscentret, så bør Lolland Kommune komme på banen for at tænke infrastruktur og parkering i byen.

- De vil selvfølgelig gerne have turister hernede, men der skal være infrastruktur, så vi også kan være her. Det vil koste nogle flere penge, men det skulle de have tænkt over, da de satte Dodekalitten op, siger hun til TV2 ØST. 

quote Jeg synes personligt, beliggenheden på havnen er god, hvis man skal gøre besøgscentret attraktivt

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune

Borgmesteren i Lolland Kommune er enig i, at der skal gøres noget ved infrastrukturen, men holder igen med at love for meget, da økonomien bliver en afgørende faktor: 

- Infrastruktur er noget, vi er ved at kigge på. Men noget af området er fredet, og jeg synes personligt, beliggenheden på havnen er god, hvis man skal gøre besøgscentret attraktivt. Der skal investeres i parkeringsfaciliteter, og man skal kigge på trafikken i forhold til færgerne til øerne.

- Har I sat penge af til infrastruktur?

- Nej, det har vi sådan set ikke, siger Holger Schou Rasmussen (S). 

Spørgsmålet er, om der findes en gylden mellemvej, der både kan tilgodese turisterne - og det lille samfund i Kragenæs. Der er planlagt et borgermøde om projektet, og efter selve mødet vil der være fire ugers høringsfase. 

Datoen for mødet er i øjeblikket uvist på grund af coronarestriktioner. 


Nyhedsoverblik